Dobri Dobrev, poznati starac koji je godinama na ulicama Sofije prikupljao milostinju kako bi pomagao siromašnima i potrebitima, preminuo je u 103. godini.

“S velikom žalošću obavještavamo vas da je naš voljeni Dobri Dimitrov Dobrev danas preminuo u Gospodinu”, objavljeno je na stranici Bugarske pravoslavne Crkve.

Dobri Dobrev rođen je 1914. godine u bugarskom selu Bajlovu. Oženio se početkom Drugog svjetskog rata, te ubrzo dobio četvero djece od kojih je dvoje preminulo. U bombardiranju Sofije gotovo je u potpunosti izgubio sluh, a tijekom godina sve je više težio skromnom duhovnom životu. Početkom 2000. godine Starac Dobri odlučio je svoju imovinu darovati Pravoslavnoj Crkvi te živjeti u potpunom siromaštvu pokraj crkve sv. Ćirila i Metoda u rodnom Bajlovu.

Vrlo brzo doznalo se kako ovaj skromni starac svakoga dana iz svoga sela pješači u ručno izrađenoj odjeći i cipelama u dvadesetak kilometara udaljenu Sofiju kako bi na ulicama bugarskog glavnog grada, uglavnom ispred katedrale, skupljao milostinju koju bi potom darovao potrebitima.

Uvijek nježna pogleda i ugodna osmijeha, kod brojnih je prolaznika izazivao neobično strahopoštovanje, a mnogi koji su ga imali priliku upoznati, tražili su njegov blagoslov. Zbog njegova jednostavnog izgleda, te samozatajnog i asketskog načina života prozvali su ga “Svetac iz Bajlova”.

Poznato je kako je uspio prikupiti više od 60 tisuća dolara koje je potom darovao katedrali u Sofiji, svojoj crkvi u Bajlovu, te za obnovu jednog samostana u blizini Sofije. Brojna sredstva darovao je i sirotištima, dok je svoje potrebe pokrivao državnom mirovinom od 100 eura. Govorio je kako se takvim načinom života želi iskupiti za svoj veliki grijeh iz prošlosti i nikada se nije želio hvaliti svojim djelima. Prije tri godine snimljen je i dokumentarni film “Tihi Anđeo” o dobrom Starcu.

Tijelo Starca Dobrog izloženo je u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Bajlovu kako bi brojni vjernici mogli izraziti zahvalnost i poštovanje.

Gospodin mu dao vječni mir!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net