Predsjednik Turske biskupske konferencije mons. Ruben Tierrablanca Gonzalez, apostolski vikar Istanbula umro je u utorak 22. prosinca navečer od bolesti Covid-19, objavila je talijanska katolička novinska agencija SIR.

Nakon što se zarazio koronavirusom mons. Ruben hospitaliziran je početkom prosinca u sveučilišnoj bolnici Koç u Istanbulu. Zdravstveno stanje mu je od početka bilo kritično te je odmah smješten na odjel intenzivne njege. Preminuo je u utorak 22. prosinca u 23.42.

„Neka ga Gospodin Isus Krist primi u nebo. Turski katolici i svi oni koji su imali priliku raditi s njime sjećat će ga sa zahvalnošću“, tim je riječima Turska biskupska konferencija objavila vijest o smrti svoga predsjednika.

Mons. Rubén Tierrablanca González rođen je 24. kolovoza 1952. u Meksiku. Pohađao je franjevačko sjemenište, a zatim stupio u franjevački novicijat 22. kolovoza 1970. Svečane je zavjete položio 2. kolovoza 1977., a 29. lipnja iduće godine zaređen je za svećenika. Od 1978. do 1980. bio je odgojitelj u mjesnom franjevačkom sjemeništu obavljajući pastoralnu službu u Župi svetoga Franje u Acámbaru.

God. 1983. poslan je u Rim na studij Svetog pisma na Papinskom biblijskom institutu. God. 1992. imenovan je rektorom studenata na Papinskom učilištu Antonianum u Rimu, a zatim gvardijanom Generalne kurije u Rimu od 1997. do 2003. Od 2003. godine bio je gvardijan samostana Manje braće u Istanbulu, Međunarodnog bratstva za ekumenski i međureligijski dijalog u Turskoj i župnik Župe Santa Maria Draperis u Istanbulu.

Papa Franjo imenovao ga je 16. travnja 2016. apostolskim vikarom Istanbula, apostolskim upraviteljem Carigrada za Grke i naslovnim biskupom Tubernuce. Za biskupa je zaređen 11. lipnja 2017. po rukama prefekta Kongregacija za Istočne Crkve kardinala Leonarda Sandrija. Od 2018. godine bio je predsjednik Turske biskupske konferencije.