Kada je 19-godišnji Nickolas Peters iz američkog grada San Carlosa shvatio da se njegov život bliži kraju, odlučio je svoje posljednje dane provesti služeći zaboravljenima i onima bez nade koji žive na ulicama San Francisca, donosi Grandin Media.

“Nicholasova najveća misija bila je širenje Božje Riječi, ali i vraćanja dostojanstva beskućnicima”, izjavila je njegova majka Becky Peters tijekom obraćanja na dodjeli nagrada Društva svetog Vinka Paulskog koje djeluje u okrugu San Mateo.

Ova organizacija je odlučila preimenovati nagradu za mlade ljude koji prepoznaju potrebe siromašnih i potrebitih. Ona će se od sada zvati Nagrada Nicholas J. Peters Ozanam. Ova nagrada odaje počast francuskom studentu Fredericu Ozanamu koji je 1833. godine osnovao Društvo svetog Vinka Paulskog kako bi se suočio sa stravičnim siromaštvom na ulicama Pariza.

Obitelj Peters pripada Župi svetog Karla u San Carlosu. Mladom Nicholasu je karcinom jetre dijagnosticiran u 16. godini života. Mladić je od siječnja do srpnja ove godine, kada je podlegao karcinomu jetre, provodio 40 sati tjedno s beskućnicima ili teško bolesnima te volontirajući u pučkim kuhinjama te domovima za beskućnike i starije osobe.

Nicholas je tijekom bolesti tri puta pročitao Bibliju. Njegova obitelj mu je pronašla stalnog pratioca Mela koji je mladiću pružio duhovnu i fizičku potporu. Nicholas i Mel su svakoga dana odlazili potrebnima “nositi hranu i Boga”.

“Nije mu preostalo mnogo vremena, ali je pronašao sve vrijeme ovoga svijeta kako bi boravio u društvu ranjivih i siromašnih ljudi”, izjavila je njegova majka. Gospođa Nicholas se prisjeća jednoga jutra kada je svojeg sina zatekla s najvećim osmijehom.

“Rekao mi je kako je posebno lijepo sanjao jer je znao da se jedan beskućnik, koji se zvao Joseph, nalazi na toplom, suhom i sigurnom.” Naime, Nicholas i Mel te večeri su beskućnika smjestili u motelsku sobu.

Nicholasova majka se prisjetila Anabel, majke koja je zbog ovisnosti o drogama izgubila skrbništvo nad djecom i završila na cesti. Nicholas je nesretnoj ženi objasnio kako je Gospodin voli. “Nakon što je žena prihvatila Božju ljubav, vratila se u kuću svojih roditelja i započela proces odvikavanja”, objašnjava Becky Peters.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net