Najnovije smjernice o pobačaju iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) tretiraju pojedince i ustanove koje se protive pobačaju kao prepreku, ignorirajući pravo na život, piše CNA.

Među preporukama Svjetske zdravstvene organizacije nalazi se i tvrdnja kako “pristup pobačaju i kontinuitet sveobuhvatne abortivne skrbi treba štititi od priziva savjesti”.

“Ako se pokaže da je nemoguće regulirati priziv savjesti na način da se poštuju, štite i ispunjavaju prava tražitelja pobačaja, priziv savjesti mogao bi postati neobranjiv”, stoji u “Smjernicama za abortivnu skrb” objavljenima 9. ožujka.

“Smjernice” su nastale u suradnji Svjetske zdravstvene organizacije kao tijela Ujedinjenih naroda i UN-ova istraživačkog projekta Human Reproduction Programme. Dokument ima 170 stranica i nudi više od 50 preporuka kako bi se povećalo pristup pobačaju.

Jedna od preporuka u dokumentu odnosi se na priziv savjesti, zagovarajući tezu kako je “obveza koja proizlazi iz ljudskih prava da priziv savjesti ne ometa pristup kvalitetnoj abortivnoj skrbi”.

Jedan od načina kako se to može postići, navodi se u dokumentu, jest i “zabrana institucionalnog priziva savjesti”, čime se dokument suprotstavlja praksi katoličkih, ali i drugih medicinskih ustanova koje pobačaj ne provode, poimajući ga kao ubojstvo nerođenog ljudskog bića.

Dokument Svjetske zdravstvene organizacije nadalje predlaže “zabranu priziva savjesti u hitnim slučajevima”, kao i regulaciju njegove primjene tako da se one koji na njemu inzistiraju može sankcionirati.

Smjernice o pobačaju Svjetske zdravstvene organizacije kritici je podvrgnula Alyssa Koren, čelnica udruge posvećene zaštiti nerođenog života ADF International.

“Ističući kako bi priziv savjesti mogao postati ‘neobranjiv’, ove nove smjernice jasno naznačuju da Svjetska zdravstvena organizacija ne želi samo izigrati međunarodno pravo, nego ga u dogledno vrijeme i promijeniti”, rekla je Koren za CNA.

“Otvoreno govoreći, Svjetska zdravstvena organizacija nastoji iskoristiti svoj ogroman utjecaj i ekonomsku moć kako bi uklonila međunarodne odredbe i naposljetku poradila na uspostavi novog pravnog režima koji prigrljuje ‘pravo’ na pobačaj bez prava na priziv savjesti”, istaknula je.

“Iako nema pravni autoritet da bi to provela, Svjetska zdravstvena organizacija ima ogroman utjecaj, a ovu podmuklu agendu valja prokazati i zaustaviti kako bi se zaštitilo nerođeni život i cjelokupni integritet međunarodnog prava”, dodaje Koren.

“Međunarodni zakon o ljudskim pravima nerođeno dijete prepoznaje kao nositelja ljudskih prava. Vlade koje dopuštaju pobačaj stoga ne podupiru samo tragediju masovnih razmjera, nego i krše vlastite obveze pod međunarodnim pravom, o zaštiti ljudskog života, uključujući i život nerođenih. S druge strane, pravo na pobačaj ne postoji. Nema utemeljenja u međunarodnom pravu, izravnog ni neizravnog, koje bi podupiralo pravo na okončanje života djeteta u utrobi”, zaključila je Koren.

Potkraj 2021. godine, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako se svake godine provede 73 milijuna pobačaja.