Objavljen je datum beatifikacije Józefa i Wiktorije Ulme i njihovo sedmero djece koje su nacisti ubili jer su u svojoj kući u Poljskoj skrivali židovsku obitelj.

Nadbiskupija Przemyska objavila je u utorak da će cijela obitelj Ulma, uključujući jedno nerođeno dijete, biti proglašena blaženom 10. rujna.

Obred beatifikacije predvodit će kardinal Marcello Semeraro, prefekt Vatikanskog dikasterija za kauze svetaca, a održat će se u selu Markowi na jugoistoku Poljske gdje je 1944. pogubljena obitelj Ulma.

Papa Franjo u prosincu prošle godine potpisao je dekret o mučeništvu koji se odnosi na supružnike Jozefa i Wiktoriju Ulma i njihovo sedmoro djece. Među budućim blaženicima nalazi se i nerođena beba koja će, prema svemu sudeći, biti prvo nerođeno dijete koje će biti podignuto na čast oltara.

Obitelj Ulma podnijela je mučeničku smrt zbog skrivanja Židova. Prokazani su 24. ožujka 1944. godine. Nacisti su toga dana okružili njihov dom u mjestu Markowa na jugoistoku Poljske gdje su otkrili osmero Židova. Najprije su ubili Židove, a nakon toga su usmrtili Wiktoriju, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, te njezinog supruga Jozefa.

Malodobna djeca su počela vrištati. Nacisti su potom ubili svu djecu u obitelji Ulma: Stanisławu (8), Barbaru (7), Władysława (6), Franciszeka (4), Antoni (3) i Mariju (2). Rođena djeca su dijelila vjeru svojih roditelja, a nerođeno dijete u Wiktorijinoj utrobi primilo je krštenje krvlju te će i ono biti proglašeno blaženim.