Potpredsjednik poljske vlade Jarosław Gowin zatražio je od internetskog servisa filmskih sadržaja Netflixa da skine sa svoje stranice brazilski film „Prvo Kristovo iskušenje“ koji na bogohulan način prikazuje Isusa Krista i Mariju.

Gowin se u nedjelju oglasio na Twitteru i objavio link na peticiju Citizen Go u kojoj se traži od vlasnika Netflixa Reeda Hastingsa da skine s interneta sporni film. Tako je poljski vicepremijer i ministar znanosti i visokog obrazovanja u konzervativnoj vladi postao, prema raspoloživim informacijama, jedini visokopozicionirani političar koji se pridružio globalnoj svjetskoj akciji protiv bogohulna filma. Peticiju Citizen Go-a potpisalo je dosad blizu 1,5 milijuna ljudi.

Citizen Go navodi kako je brazilska grupa “Porta dos Fondos” (što se prevodi kao “Stražnja vrata”) producirala film pod nazivom “Prvo Kristovo iskušenje” koji prikazuje Isusa Krista u homoseksualnim vezama, učenike kao razuzdane i pijanice, a Djevicu Mariju kao preljubnicu koja ima seksualne odnose s Bogom Ocem.

„Netflix, najpopularniji svjetski video streaming servis otkupio je ovaj film i predstavio ga kao ‘božićni film za sve gledatelje’“, piše Citizen Go. Slična peticija potpisana je u Brazilu i na nju je stavljeno čak dva milijuna potpisa.

Na peticiju i nezadovoljstvo su već reagirali iz Netflixa te poručili kako „cijene slobodu umjetnika s kojima surađuju“ i da su „svjesni kako se film neće svima svidjeti“.

Poručili su i kako njihovi korisnici imaju pristup raznim filmovima, među ostalim i onim biblijskim.

Peticiju protiv filma možete potpisati OVDJE.

Bitno.net