U čemu je problem s održavanjem katoličkoga vjenčanja na otvorenome? Vjerovali ili ne, Katolička Crkva zapravo ima nekoliko prelijepih razloga zbog kojih se vjenčanje izvan crkvenoga prostora ne odobrava. Crkva ne pokušava uništiti vaše planove za dan o kojemu ste godinama sanjali samo zato što joj je tako došlo.

Mi ne možemo shvatiti zašto Crkva zabranjuje održavanje vjenčanja vani ako ne odvojimo vremena da promislimo o sakramentu braka i o tome što znači biti od Boga pozvani na brak. Zbog svega onoga na što su nas naučili mediji možemo biti u iskušenju da pomislimo da je za brak važnija proslava na dan vjenčanja nego doživotna predanost Bogu i svojemu budućemu supružniku.

O. Mike Schmitz to odlično objašnjava u videu koji će vam pomoći bolje razumjeti zašto je tako važno vjenčati se u crkvi. Posebno pazite na jednu veliku istinu koja se spominje malo prije pete minute: „[…] ali u ovome pozivu niste važni vi”.

Gdje se katolici mogu vjenčati? Tri zahtjeva koje se mora ispuniti

O. Joe Krupp dao je sljedeće savjete o određivanju toga gdje se vjenčanje treba održati u sklopu članka za internetsku stranicu Clevelandske biskupije.

„Mi kao katolici vjerujemo da je brak sakrament: svet trenutak koji nam je dao Isus. Kada slavite taj predivni sakrament, mi ga održavamo u prostoru koji je tome namijenjen, svet i posvećen. Ta tri zahtjeva imamo jer nam je brak veoma važan, i zato pogledajmo svaki od njih.

  • Prostor namijenjen za vjenčanja: Vjenčanja smatramo toliko posebnima da mislimo da ih se treba održavati na mjestu koje je tome namijenjeno. Očito je da vjenčanja nisu jedina stvar za koju je taj prostor namijenjen. 
  • Sveto mjesto: Kada nešto opisujemo kao sveto, smatramo da je to mjesto Bog blagoslovio ili dotaknuo. Mnogo mjesta koja nisu crkve također pripada ovoj kategoriji.
  • Posvećeno mjesto: Crkva nas uči da nekada uzimamo neko mjesto (ili čak neku osobu!) i odvajamo ih za posvećenu upotrebu, različitu od „uobičajene”. To je kretanje Duha Svetoga od naroda Božjega kroz naše svećenike, koje svoj vrhunac ima u obredu u kojemu kažemo: „Ovo je mjesto posebno.”

Da budemo pošteni, ima okolnosti u kojima bi biskup mogao dati posebno dopuštenje nekome paru da se vjenča na drugome mjestu, ali može biti samo s ozbiljnim razlogom. Vaš razlog zašto želite biti usred svega što je Bog stvorio najvjerojatnije neće biti dovoljno dobar argument pred vašim biskupom.

Becky Roach | Catholic-Link

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net