Vatikanska Kongregacija za kauze svetaca naložila je Družbi služavki Marije pomoćnice bolesnih da u suradnji s Biskupijom Porto krene u prikupljanje informacija za mogući postupak beatifikacije sestre Marije Antonije Pinho, koju je prošloga mjeseca brutalno ubio ovisnik kojemu je pomagala, donosi Aleteia.

Poglavarica reda, majka Ines Flores Vasques, izjavila je kako je još rano razmišljati o kauzi, ali je naglasila činjenicu kako je redovnica ubijena dok je obavljala svoju misiju.

Sestra Maria Antonia Pinho, koju su iz ljubavi zvali sestra Tona, pronađena je mrtva 8. rujna u 61. godini života. Istraga je utvrdila kako je časna sestra najprije usmrćena, a kasnije i seksualno iskorištena. Usmrtio ju je bivši zatvorenik Alfredo Santos, kojemu je sestra Tona ponudila vožnju, jer je bio sin žene s kojom je radila u službi za bolesne i nemoćne.

Ovisnik ju je poslije vožnje pozvao u stan na kavu, gdje ju je odmah pokušao silovati. Časna sestra mu se odbijala, pa ju je on brutalno ubio. Inače, ovisnik je djelomično odslužio 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja, ali je u vrijeme ubojstva bio na uvjetnoj slobodi. Nekoliko dana prije nego što je ubio sestru Tonu, pokušao je silovati 20-godišnju djevojku, pa je za njim bila raspisana tjeralica.

Sestra Tona je bila medicinska sestra, koja je boravila u gradu São João da Madeiri kako bi se brinula o svojoj bolesnoj majci i drugim starijim pacijentima. Tri dana prije ubojstva za novine O Regional pričala je o svojem pozivu: “Nikada nisam sumnjala. Uvijek sam željela pomagati bolesnima. Samo sam htjela biti časna sestra i to ću biti zauvijek.”

Pričala je i o svojem celibatu koji je nazvala Božjim darom. Novinar António Gomes Costa je kasnije ovim riječima opisao ubijenu redovnicu: “Sestra Tona se neprestano smijala. To je ono po čemu ću je pamtiti. Njezin pogled je otkrivao njezinu strast i ljubav prema izboru koji je živjela gotovo 40 godina.”

Rašeljka Zemunović | Bitno.net