Posljednjih godina broj monaha u opatiji gotovo se udvostručio

CistercitiFoto: IKA
Austrijska cistercitska opatija sv. Križa nedaleko Bečkoga Novog Mjesta u posljednje vrijeme bilježi porast novih duhovnih zvanja.

Na uočnicu Velike Gospe, 14. kolovoza, kada sve cistercitske opatije slave zaštitnicu Blaženu Djevicu Mariju na nebo uznesenu, petorica mladića obukla su cistercitski monaški habit i započela godinu novicijata. Ove godine imali su i jedno đakonsko ređenje, dva novaka položila su prve privremene zavjete. Prošle godine četvorica monaha položila su vječne zavjete, a sedmorica privremene. Opatiju Heiligenkreuz posjećuje sve više mladih, pa je tako uskrsne blagdane u opatiji provelo 26 mladih. Mladi mogu doći i nekoliko dana besplatno provesti u opatiji s time da monasima pomažu u radu. Svakog prvog petka u mjesecu od 20.15 do 21.45 sati cisterciti organiziraju bdjenje za mlade (Jugendvigil) i agape, na kojima ih se okupi oko tri stotine. Brojne posjete cisterciti su zabilježili i nedavno u Noći otvorenih crkava.

Opatija Heiligenkreuz danas ima 88 monaha i to pretežito mladih. Posljednjih godina broj monaha u opatiji gotovo se udvostručio. Starosna dob monaha je oko 47 godina. Posljednje vrijeme sve više zvanja dolazi iz susjedne Njemačke. Više informacija o opatiji dostupno je na njihovim mrežnim stranicama. (ika/bitno.net)