Predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gądecki pozvao je u ponedjeljak na humanitarnu pomoć migrantima koji pokušavaju ući u zemlju iz susjedne Bjelorusije.

Gądecki je svoj apel uputio 4. listopada usred tenzija između Poljske i Bjelorusije zbog velikog rasta broja migranata koji pokušavaju prijeći granicu.

“U svjetlu događaja na poljskoj granici koji se događaju proteklih tjedana, nedavno proslavljen 107. Svjetski dan migranata i izbjeglica daje priliku da ponovno pozovem na kršćansku odgovornost prema strancima i traženje rješenja koje služe općem dobru”, kazao je Gądecki na dan kada poljski biskupi započinju svoj posjet ad limina.

“Kao kršćani moramo biti svjesni da pravo i dužnost na branjenje državnih granica može biti pomireno s pomaganjem ljudima koji su se našli u dramatičnoj situaciji u kojoj im je povratak zabranjen te su taoci geopolitičkih igara određenih politika”, rekao je.

Poljska vlada optužila je Bjelorusiju da pokušava stvoriti migrantsku krizu kao dio šireg hibridnog rata u kojeg je uključena i Rusija. Prema njihovom mišljenju riječ je o osveti za sankcije nametnute nakon spornih izbora u kolovozu prošle godine na kojima je za predsjednika Bjelorusije ponovno izabran Aleksandar Lukašenko.

Kao odgovor na gomilanje migranata, Poljska je poslala vojne postrojbe kako bi osigurale granicu s Bjelorusijom. Izvanredno stanje na granici prvo je te vrste još od rušenja komunizma, a 30. rujna produženo je na još 60 dana.

Kako piše CNA, Poljska je najavila izgradnju zida kako bi spriječila daljnje migracije. Poljske granične službe prijavile su da je 590 osoba pokušalo nelegalno prijeći granicu, te da je od 4. listopada više od 8 200 migranata zaustavljeno na granici uz još 1200 njih koji su ušli u zemlju.

Od 8. kolovoza skupina migranata zaglavila je na graničnom području u blizini poljskog sela Usnarz Górny. UN-ova agencija za izbjeglice tražila je od Poljske da ih prime, ali poljska vlada kazala je da nije riječ o tražiteljima azila nego o ekonomskim migrantima koji bi trebali ostati u Bjelorusiji.

Nadbiskup Gądecki u svojem je apelu kazao kako nas “neotuđivo pravo svake ljudske na bratsku ljubav bez obzira na njegov ili njezin status, porijeklo ili religiju, potiče da im pomognemo. Humanitarna osjetljivost je, zapravo, očitovanje humanosti.

“Dok vlasti imaju dužnost detektirati potencijalne opasnosti od strane ljudi koji pokušavaju prijeći granicu, neprihvatljivo je stigmatizirati pridošlice čineći bolne generalizacije da je ‘svaka izbjeglica potencijalni terorist’”.

Gądecki je zahvalio pojedincima i skupinama koji pomažu potrebitima na granici uključujući poljski Caritas, koji je najveća dobrotvorna organizacija u zemlji.

Poljski nadbiskup pozvao je na stvaranje “humanitarnih koridora” kao mehanizma koji “omogućuje konkretnu pomoć najpotrebitijim žrtvama ratova i progona na siguran i posve kontroliran način”.

“Upravo je kontroliran proces migracija”, dodao je Gądecki, puno bolje rješenje od “kaotičnih migracija koje vode bande krijumčara”.

“Dok zahvaljujem za pomoć pruženu Afganistancima prije nekoliko tjedana, pozivam danas sve ljude dobre volje da pružanje pomoći strancima koji dolaze u Poljsku shvate kao priliku za prakticiranje ljubavi prema bližnjem, što je zaglavni kamen naše vjere”, zaključio je nadbiskup pozvavši na molitvu za izbjeglice i migrante.