Poljska biskupska konferencija zatražila je od pape Franje da Ivana Pavla II. imenuje zaštitnikom Europe i crkvenim naučiteljem. Nadbiskup Poznana i predsjednik Poljske biskupske konferencije, Stanislaw Gadecki, ovaj je zahtjev poslao 22. listopada, odnosno na blagdan Ivana Pavla II.

“Pontifikat pape iz Poljske bio je ispunjen revolucionarnim odlukama i značajnim događajima koji su promijenili lice papinstva i utjecali na tijek europske povijesti”, izjavio je nadbiskup Gadecki.

Bivši nadbiskup Krakova, kardinal Stanislaw Dziwisz, te bliski prijatelj pape Ivana Pavla II., također je podržao ovaj zahtjev, donosi CNA. Na konferenciji u organizaciji pokreta “Europa Christi”, koja se održala na Sveučilištu kardinala Stefana Wyszynskog u Varšavi, kardinal Dziwisz je izjavio: “Nasljeđe pape Wojtyle predstavlja bogatu, svestranu i kreativnu sintezu više staza ljudskih razmišljanja. Nema sumnje da je ono ostalo, a tako će biti još dugo, važan i sveobuhvatan projekt kulturne obnove na globalnoj razini.”

Nadbiskup Gadecki je izjavio kako je na pontifikat Ivana Pavla II. snažno utjecala njegova bogata osobnost, koja je posjedovala snažnu ljubav prema poeziji, povijesti, teologiji i misticizmu. “Ivan Pavao II. nam je ostavio primjer svetosti i vodstva, sličan ostalim svecima zaštitnicima Europe, kao što su bili sveti Ćiril i Metod.”

Dodao je kako je Papa iz Poljske doživio pad željezne zavjese i odigrao važnu ulogu u ujedinjenju Europe. Nadbiskup Poznana je izjavio i kako sveti Ćiril i Metod te sveti Adalbert imaju svojeg nasljednika u poljskom papi.

Kardinal Dziwisz je svojeg prijatelja opisao kao istovremeno modernog i klasičnog sveca. “Kroz ovu ravnotežu tradicije i modernosti svetac je unio snažan dah svježeg zraka u život Crkve, a kroz Crkvu i u šire univerzalne prostore kulture, politike i znanosti. U tom pogledu sveti je Papa postao pravi učitelj i crkveni naučitelj te važan čuvar europskih vrijednosti, što predstavlja neizbrisiv temelj moderne civilizacije”, dodao je.

Također je naglasio snagu njegova zagovora u vrijeme kada se Crkva, ali i svijet, suočavaju s teškim vremenima. “Njegov zagovor u ovako teškim i složenim vremenima, kao što je kardinal Ratzinger tako lijepo naglasio na sprovodnoj homiliji, predstavlja snažnu potporu svim ljudima dobre volje, a nasljeđe koje je ostavio u svojim spisima može nam poslužiti kao smjernica za naše zajedničko putovanje prema boljem svijetu”, naglasio je kardinal Dziwisz.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net