Prema statutu, dosadašnji predsjednik morao je nakon dva petogodišnja mandata odustati od službe predsjedanja.

Nadbiskup Wojda, rođen 29. siječnja 1957. u blizini grada Kielcea u jugoistočnoj Poljskoj, pripada palotinskom redu. Prije nego što je 2021. godine postao nadbiskup u baltičkom gradu Gdanjsku (Danzig), bio je gotovo četiri godine nadbiskup u Bialystoku u sjeveroistočnoj Poljskoj.

Novi predsjedatelj Biskupske konferencije zaređen je za svećenika 1983. godine. Godine 1984. odlazi u Rim na daljnji studij, koji završava 1989. doktorskom disertacijom iz misijske teologije u Münsteru i belgijskom gradu Leuvenu.

Nadbiskup Gądecki je bio na čelu Poljske biskupske konferencije deset godina, a prethodno je od 2004. godine bio njezin potpredsjednik. Među njegovim najtežim službenim potezima koje je spomenuo pred biskupima u srijedu 13. ožujka su, među ostalim, pismo patrijarhu Kirilu nakon ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022. te „Pismo bratske zabrinutosti“ iz 2022. predsjedniku Njemačke biskupske konferencije (DBK), biskupu Georgu Bätzingu, zbog Sinodalnog puta u Njemačkoj.

Dosadašnji predsjednik je prvo kao „najradosnije događaje“ svog mandata opisao prihvat ukrajinskih izbjeglica u Poljskoj i pomoć susjednoj zemlji koju je napala Rusija, zatim „zabranu eugeničke eutanazije“. Pritom misli na odluku poljskog Ustavnog suda iz listopada 2020., kojom je neustavnim proglasio dio zakona o pobačaju koji je dopuštao pobačaj u slučaju ozbiljne malformacije ili bolesti ploda. Prema vlastitim riječima, zadovoljan je bio i obilježavanjem 1050. obljetnice krštenja Poljaka i uvođenjem „Dana judaizma“.

Poljski biskupi također će u četvrtak 14. ožujka izabrati svog novog potpredsjednika. Nadbiskup Marek Jędraszewski (74) iz Krakova odlazi s te pozicije jer statut dopušta maksimalno dva mandata, izvijestila je KNA.