Građanska zakonska inicijativa Zaustavi abortus (#ZatrzymajAborcję) koja smjera prema zabrani eugeničkog pobačaja u Poljskoj bit će poslana na daljnju doradu u parlamentarno povjerenstvo, dok je druga inicijativa Spasimo žene (Ratujmy kobiety) koja je za cilj imala olakšavanje pristupa pobačaju u toj zemlji jučer odbačena u Sejmu, izvijestili su poljski mediji.

To je prva legislativna pobjeda građanske inicijative koja je skupila rekordan broj potpisa građana koji je podržavaju (830.000 njih), s čime je uvođenje zabrane pobačaja u slučaju “malformacije ploda” sve izvjesnije.

Za slanje projekta u daljnju doradu glasovala su 234 zastupnika, 177 njih bilo je protiv, a 7 suzdržanih.

“Ovo je naša prva pobjeda, jer su zastupnici pokazali kako žele razgovarati o zabrani ubijanja nerođenih. Nadam se kako nećemo stati na ovome i kako će daljnja procedura usvajanja zakona proći bez ikakvih problema”, rekla je Kaja Godek, koja projekt zastupa u raspravama u Sejmu.

Predsjednik Andrzej Duda još je prošle godine izjavio kako je spreman staviti svoj potpis na zakon i tako spriječiti ubijanje nerođenih. Bivša premijerka, a sada potpredsejdnica vlade Beata Szydło jučer je na svom Twitter profilu objavila uočio glasovanja o prijedlogu jasnu poruku: Danas u Sejmu branimo život!


Znakovi su to kako bi vladajuća stranka Pravo i pravednost (PiS) ovaj put doista mogla podržati taj zakon i zabraniti eugenički pobačaj koji, prema statistikama, ubija najveći broj nerođene djece. Tako je u 2016. napravljeno 1042 pobačaja, od toga 35 posto njih zbog sumnji na Downov sindrom.

Istodobno, inicijativa koja želi “liberalizirati” pobačaj u Poljskoj i iza koje stoje feminističke i lijeve udruge doživjela je poraz u Sejmu i neće ići u daljnju proceduru.

Pri tome se dogodila zanimljiva stvar – zastupnici stranaka koji su trebali glasati za taj prijedlog u skladu sa stranačkom disciplinom (liberalna Građanska platforma i lijevo liberalna Nowoczesna) u dobrom se broju nisu pojavili na glasanju. Štoviše, troje zastupnika PO-a koji su se pojavili na glasanju glasovali su protiv toga prijedloga i tako se suprotstavili stranačkoj disciplini. To su zastupnici Marek Biernacki, Joanna Fabisiak i Jacek Tomczak koji su glasovali za zabranu eugeničkog pobačaja. Zbog toga su isključeni iz stranke.

Ono što je pak zabrinulo neke jest da je čak 58 zastupnika PiS-a glasovalo za to da prijedlog liberalizacije zakona o pobačaju prođe prvo čitanje (PiS nema stranačku disciplinu kada su u pitanju svjetonazorska pitanja) i ide na daljnju doradu u parlamentarno povjerenstvo. Među njima je i predsjednik te stranke Jarosław Kaczyński. Međutim, prema našim izvorima bliskim toj stranci, riječ je samo o tome da je Kaczyński htio ispuniti svoje predizborno obećanje da njegova stranka neće odmah odbacivati građanske inicijative onako kako je to činila PO dok je bila na vlasti, čak i ako se ne slaže s njima.

Poljska biskupska konferencija poslala je uoči prekjučerašnjeg zasjedanja Sejma poruku svim zastupnicima i pozvala ih na zaštitu života.

Ono što sada slijedi jest slanje inicijative na povjerenstvo i potom drugo glasovanje o njoj. To bi se moglo dogoditi već u tjedan-dva.

Goran Andrijanić | Bitno.net