U američkoj državi Indiani u srijedu, 12. veljače, pokopani su posmrtni ostaci više od 2400 djece koji su prošle godine pronađeni u garaži liječnika koji je radio pobačaje, donosi CNN. Dr. Ulrich Klopfer radio je pobačaje u tri klinike u South Bendu, u državi Indiani, prije nego što je 2015. godine izgubio licencu za rad.

Posmrtni ostaci su pokopani na groblju “Southlawm” u South Bendu. Okupljenima na sprovodu obratio se državni odvjetnik Curtis Hill, a molitvu su predvodili predstavnici organizacije „Pravo na život“. Sljedeće nedjelje bit će organizirana memorijalna služba.

Posmrtne ostatke 2246 pobačenih beba otkrili su članovi obitelji Klopfer 12. rujna ove godine, odnosno devet dana nakon njegove smrti. Inače, Ulrich Klopfer je umro u 75. godini života. Klopfera se smatralo najvećim vršiteljem pobačaja u Indiani, budući da je tijekom nekoliko desetljeća izvršio na tisuće pobačaja u više okruga te savezne američke države.

Ostaci beba pronađeni su u 70 kartonskih kutija koje su bile naslagane doslovno do stropa garaže. Kutije potječu iz razdoblja od 2000. do 2002. godine, kada je Klopfer posjedovao i upravljao trima klinikama za pobačaje u državi Indiani.

U studenom 2016. Klopferu je ukinuta licenca nakon što su otkriveni brojni propusti u njegovu radu, uključujući neprijavljivanje slučaja silovanja 10-godišnje djevojčice od strane njezina ujaka. Klopfer je izvršio pobačaj nad silovanom 10-godišnjakinjom, no policiju nikada nije obavijestio o zločinu.

Također, državna agencija je optužila kliniku za koju je Klopfer radio da ženama koje su dolazile na pobačaj nisu pružale edukaciju koju su prema zakonima bile obavezne pružiti barem 18 sati prije samog pobačaja. Pretpostavlja se da je Klopfer u nekoliko desetljeća napravio više od 30 tisuća pobačaja.

CNA piše da je bivši gradonačelnik South Benda, Pete Buttigieg, koji se natječe za demokratskog stranačkog kandidata u utrci za američkog predsjednika, izjavio kako je ovo „otkriće iznimno uzbuđujuće“ i podržao je istragu. Također je izjavio kako se nada da ovaj slučaj neće utjecati na smanjenje abortivnih prava. Nakon toga je u nekoliko navrata ponovio kako se zalaže da se pobačaj može napraviti sve dok beba prvi put ne udahne.

Kao gradonačelnik je pokušao spriječiti izgradnju kriznog centra za trudnoću, koji je trebao pružiti pomoć svim ženama koje razmišljaju o pobačaju. Umjesto toga je podržao Whole Women’s Health, kliniku za pobačaje kojom upravlja jedna od Klopferovih bivših zaposlenica.

Rašeljka Zemunović |Bitno.net