Otkrivanje i dostupnost ranih tekstova crkvenih otaca posljednjih godina mnoge su protestante vratile u okrilje Katoličke Crkve. Sličan je slučaj i s Joshuom Mangelsom, pentekostalnim pastorom i voditeljem crkvene zajednice u Tucsonu, u američkoj saveznoj državi Arizoni, koji je sa sobom, u puninu katoličke vjere, doveo i obitelj te čak neke članove svoje zajednice.

Kako piše National Catholic Register Mangelsovo prvo iskustvo katoličanstva bilo je u njegovim tinejdžerskim godinama kada je prolazio kroz krizu vjere. Dok je dane provodio na igralištu jedna starija katolička gospođa, Karen, zamolila ga je da joj pomogne s tečajem Biblije kroz koji je tada prolazila. Umjesto da gubi vrijeme vani, budući pastor čitao je Sveto pismo i pomagao starici.

Kako svjedoči, to iskustvo mu je obnovilo vjeru u Boga te je uskoro “osjetio poziv za ‘lov’ na duše i evangelizaciju”. Nakon nekog vremena postao je pastor u svojoj zajednici, radeći taj posao s puno ljubavi. Ipak, uskoro su ga počeli smetati “vjetrovi promjene u doktrini i hirovi te pritisak reklamiranja Crkve”.

Ključan trenutak zbio se nakon konferencije pastora koju je pohodio i koja ga je razočarala. Frustriran, na putu kući u autu je počeo slušati katoličkog govornika na kojeg ga je uputio prijatelj. Kako se prisjeća, propovijed je bila o smrtnim grijesima te ga je oduševila.

“Slušao sam to dva i pol sata dok sam se vozio doma i kad sam stigao žena me pitala kako mi je bilo na konferenciji. Rekao sam joj: ‘Bilo je užasno, ali moraš poslušati ovo”, poručio je Mangels koji je prvi put bio suočen s naukom crkvenih otaca i crkvene povijesti.

Uskoro su Joshua i njegova supruga Teresa počeli provoditi sate u proučavanju prve Crkve, naručivši djela crkvenih otaca, a Joshua je čak srijedom navečer svoju kongregaciju počeo podučavati o nauku sv. Polikarpa, Justina Mučenika te ostalim ranocrkvenim ocima i spisima.

“Kad sam čitao crkvene oce počeo sam razumijevati sakramente te sam napokon uviđao koliko je euharistija bila važna prvoj Crkvi. Ako je Krist zapovjedio euharistiju, htio sam primiti Gospodina”, nadodao je Mangels.

Iako se u njemu rodila želja za prijelazom na katoličanstvo, uskoro su se pojavile i prve prepreke.

“Moja žena i ja dogovorili smo se da nećemo više čitati katoličku literaturu ili slušati propovijedi s obzirom na to da su gubitak posla i kuće u tom slučaju bili neizbježni”, rekao je Mangels kojem je pastorska služba bila glavni izbor prihoda.

Odlučili su spremiti katoličke knjige u garažu te je svaki razgovor o tim temama bio zabranjen. Ali takvo stanje nije dugo potrajalo. Kako svjedoče, jednostavno nisu mogli prestati razgovarati o sakramentima i prvoj Crkvi. Dapače, Joshuin kateheze srijedom potaknule su i pripadnike njihove crkvene zajednice na istraživanje katoličanstva.

U rujnu prošle godine Mangles je obavijestio svoju kongregaciju o prelasku u Katoličku Crkvu. Međutim, prvi katolički svećenik kojeg je susreo nije pripadao zapadnom, rimskom obredu već bizantskom. Naime, kad je pokušao organizirati jedan pro-life skup došao je u kontakt s ocem Bobom Rankinom, župnikom grkokatoličke župe sv. Melanije.

Nakon nekoliko mjeseci katekumenata, ovog su Uskrsa Joshua, njegova supruga Teresa i još nekolicina pentekostalnih vjernika prešli među grkokatolike.

Unatoč naočigled velikim razlikama između pentekostalnog slavlja i grkokatoličke liturgije, otac Rankin tvrdi kako su Mangels i članovi njegove kongregacije došli “u pravu Crkvu s obzirom na svoju duhovnost”.

“Došli su s pentekostalnim temeljem što znači da su iskusili obraćenje i predali živote Kristu. Htjeli su liturgiju koja će biti demonstrativna, a istočna liturgija je izuzetno iskustvo, ono je adorativno. Cilj je doživjeti Boga, cilj je slomiti se i plakati”, dodao je svećenik koji je posebno bio iznenađen njihovim žarom i predanjem u svim dijelovima života.

“Prva stvar koju su me pitali bila je: ‘Gdje su omotnice (za donacije)?’ Imam ljude koji tu dolaze 20 godina i nikada me to nisu pitali”, zaključio je otac Rankin.

Tino Krvavica, NCR | Bitno.net