Uoči putovanja pape Franje u Bahrein državni tajnik kardinal Pietro Parolin u razgovoru za L’Osservatore Romano i Vatican News izrazio je zahvalnost na pozivu kralju Bahreina Hamadu bin Isi bin Salmanu Al Khalifi, kao i mjesnoj Crkvi.

Papa Franjo će od 3. do 6. studenoga biti u posjetu Bahreinu. Posjetit će gradove Manama i Awali, gdje će sudjelovati na „Bahreinskom forumu za dijalog: Istok i Zapad za ljudski suživot“. Među glavnim događajima je misa na Bahreinskom nacionalnom stadionu te susret s mladima u školi Presvetoga Srca. Kardinal Parolin istaknuo je da je, u svijetu u kojemu vladaju napetosti, suprotstavljanja i sukobi, Papin posjet i događaji na kojima će sudjelovati u Bahreinu poruka jedinstva, povezanosti i mira.

Papa Franjo će biti prvi papa koji posjećuje Bahrein. Navodeći kako je došlo do to organizacije tog posjeta, kardinal Parolin je kazao da posjet proizlazi iz poziva koji je bahreinski kralj uputio Svetom Ocu. Osim toga podudara se s Forumom za dijalog o mirnom suživotu. Nakon kraljeva poziva stigao je i poziv mjesne Crkve, objasnio je kardinal te dodao kako želi iskoristiti taj intervju koji prethodi Papinu posjetu da izrazi svoju duboku zahvalnost kralju i bahreinskim vlastima, kao i Crkvi u Bahreinu, za poziv i za pripreme u vidiku dolaska Svetoga Oca.

Osvrnuvši se na forum posvećen dijalogu u svrhu ljudskoga suživota između Istoka i Zapada, u čijoj će završnoj fazi sudjelovati papa Franjo, Papin državni tajnik primijetio je da je poruka koja proizlazi iz foruma i iz sudjelovanja Svetoga Oca jasna. Znak je to jedinstva u posebno osjetljivom, slojevitom, na neki način i tragičnom trenutku naše povijesti. Poziv na dijalog, na susret Istoka i Zapada, u stvarnosti kao što je ona u Bahreinu, koja je multietnička, multikulturna i multireligijska, dakle na sposobnost za zajednički život, za suradnju i u takvoj slojevitoj stvarnosti.

Tom će se prigodom održati i dva susreta: jedan Muslimanskog vijeća starješina (Muslim council of elders), organizacije koja predstavlja muslimanske vjerske vođe koji se zauzimaju za dijalog i poštovanje religija, te ekumenski susret na kojemu će sudjelovati brojni predstavnici iz raznih zemalja. Ali, znak je uvijek isti: u svijetu koji je obilježen napetostima, suprotstavljanjima i sukobima, to je poruka jedinstva, povezanosti i mira, istaknuo je kardinal.

U razgovoru je spomenut i Dokument o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, te na novinarovo pitanje kakvu važnost ima ta poruka danas, kardinal Parolin je kazao da mu se dokument čini vrlo aktualnim te da je pomalo crvena nit koja povezuje sva putovanja na kojima je Papa bio u zemljama kao što su, primjerice, Kazahstan, Irak, Arapski Emirati, Maroko, Egipat i Azerbajdžan. Ta crvena nit jednostavno želi reći da između Boga i mržnje, između religije i nasilja, postoji apsolutna nepovezanost, nemogućnost bilo kakvoga kontakta i pomirenja, jer tko prihvaća mržnju i nasilje, iskrivljuje samu narav vjere.

Papa uvijek zaziva i svjedoči uključivanje i poštovanje ljudskoga života. Na novinarovo pitanje koje značenje oni imaju za putovanje u Bahrein, kardinal Parolin je istaknuo da Papa predstavlja duboka očekivanja tolikih ljudi čija se prava ne poštuju, njihova temeljna prava na život, na uključenost, sudjelovanje u dobrima zemlje. Stoga će Sveti Otac i u ovom slučaju biti glas onih koji nemaju glasa i ići će u susret ljudima koji su, u određenom smislu, u predgrađu.

Osvrnuvši se na stanje katolika u Bahreinu i na odnose između Svete Stolice i te zemlje u Perzijskom zaljevu, Papin je državni tajnik napomenuo da je u Bahreinu islam državna religija, a šerijat je glavni izvor prava. Kršćansku zajednicu čini oko 10% stanovništva, a katolika ima između 80 i 100 tisuća. Odnosi sa Svetom Stolicom uspostavljeni su 2000. godine i čini mi se da su dobri, napomenuo je državni tajnik te dodao da su od strane državnih vlasti uvijek postojali poštovanje i suradnja u odnosu na katolike, kako vjernike tako i apostolskoga vikara. Papin će posjet poslužiti upravo kako bi se susreo s tom zajednicom i ohrabrio ju u njezinu životu i svjedočenju, istaknuo je kardinal Parolin.