Nakon krvavog pokolja na Cvjetnicu u kojem je prema posljednjim informacijama život izgubilo 45, a ranjeno je više od 100 koptskih kršćana, pitanje o povezanosti islama i nasilja ponovno je aktualizirano. I dok s jedne strane mnogi smatraju kako pravi, autentični islam nema veze s nasiljem, te u terorističkim skupinama poput ISIL-a vide njegovo izopačenje, vodeći katolički stručnjak za islam o. Samir Khalil u razgovoru s novinarom NCR-a Edwardom Pentinom otvoreno je izjavio kako se ne slaže s takvim razmišljanjima budući da “ISIL ne čini ništa suprotno onome što se nalazi u Kuranu ili muhamedanskoj tradiciji”.

U opširnom razgovoru s Pentinom o. Samir Khalil, inače profesor na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu, komentirao je posljednji napad na egipatske kršćane, te se osvrnuo na temeljne probleme s kojima se susreće suvremeno islamsko društvo.

U sve češćim i sve krvavijim napadima na Kopte o. Khalil prepoznaje dvostruki cilj: s jedne strane postoji želja Muslimanskog bratstva, koje je proteklih godina izgubilo politički utjecaj, za destabilizacijom Egipta, dok s druge strane postoji težnja za stvaranjem novoga kalifata u kojemu za kršćane nema mjesta. Židova u Egiptu više nema. Red je došao na kršćane. Glavni uzrok nasilja prema o. Khalilu leži u sveopćoj krizi islama i njegovoj nesposobnosti za obnovom.

“Muslimani nisu sposobni za obnovu, kao što je u prosincu 2014. godine, nakon preuzimanja vlasti, rekao predsjednik Abdel Fatah el-Sisi. Govorio je na Sveučilištu Al-Azhar i njegov je govor bio predivan, a pozvao je na revoluciju u islamu i premišljanje čitavog sustava. Profesori su mu pljeskali, govoreći ‘da, da’, no u svojim učenjima ništa nisu promijenili. Mnogi intelektualci na egipatskoj su televiziji obrazlagali to razmišljanje te izjavili kako Al-Azhar nije u stanju pokrenuti potrebnu obnovu. Ništa se nije promijenilo”, smatra o. Khalil koji u skorašnjem putovanju pape Franje u Egipat gdje će se susresti s velikim imamom Al-Azhara, vidi želju Svetog Oca da pomogne muslimanima u razvijanju dijaloga i međusobnog razumijevanja.

Upravo iz tog razloga, te kako ne bi izazvao neželjene reakcije, papa Franjo o islamu redovito govori diplomatskim jezikom, birajući riječi. Premda razumije Papine motive, otac Khalil ima drugačiji pristup i smatra kako je “potrebno govoriti s ljubavlju, prijateljski”, ali i “prepoznati stvari onakvima kakve jesu i reći da tako više ne može dalje”, te da je islamu potrebna temeljita obnova.

“To je moje viđenje. Ne mogu se tekstovi iz sedmog stoljeća shvaćati doslovno, onako kako su napisani u Kuranu. On (Papa) se ne usudi to izjaviti jer ne poznaje dobro Kuran. Stoga razumijem njegovu poziciju, no bilo bi bolje imati jasnu i iskrenu raspravu – otvorenu, ali i realnu”, pojasnio je egipatski isusovac pojasnivši kako ISIL, koji stoji iza brojnih krvavih napada, nije obična teroristička organizacija koja s islamom nema nikakve veze.

“ISIL primjenjuje ono što se naučava. On nije izvan islama ili nešto umjetno. Ne. On primjenjuje islam. Kad se kaže kako on nema veze s islamom – odnosno ‘salaamom’, što znači ‘mir’ – to je pogrešno. To nije istina. ISIL ne čini ništa suprotno onome što se nalazi u Kuranu ili muhamedanskoj tradiciji. Sve se događa nakon odluke koju donosi imam. Muftija i imam određuju što jest, a što nije dopušteno”, objašnjava o. Khalil.

U razgovoru s američkim novinarom profesor Khalil progovorio je i o pozadini i uzrocima posljednjih sukoba koji potresaju Bliski istok, a iza kojih stoji tzv. Islamska država. Prema njegovim razmišljanjima, ali i razmišljanjima brojnih Egipćana, iza Islamske države stoje Saudijska Arabija i Katar, vehabijske države, koje se žele suprotstaviti šijitima.

“Što znači ISIL? To je Islamska država Iraka i Sirije. Zašto Irak i Sirija? Zato što u Iraku, nakon smrti Saddama Huseina  imamo šijitsku vladu. SAD je tako organizirao državu. Rekli su kako šijiti imaju većinu, stoga vlast, uz sunite, trebaju držati šijiti. U Siriji su na vlasti alaviti, ogranak šijita, premda čine samo 15% stanovništva. To je tako posljednjih 50 godina, s Hafezom al-Assadom i njegovim sinom Basharom al-Assadom. Zato su suniti koji čine 70 do 75% stanovništva organizirali prosvjede protiv vlade kako bi preuzeli vlast”, smatra o. Khalil napominjući kako iza svega stoje bogate arapske države koje većinom od SAD-a, ali i Engleske, Francuske, Italije i Njemačke, kupuju oružje.

“Riječ je o pravom međunarodnom sukobu. Čini se kako svi oni koriste Islamsku državu, dijelom osnovanu i od strane SAD-a tijekom okupacije Iraka… Tzv. kalifa Abu Bakr al-Baghdadija obučavale su Sjedinjene Države. Ipak, nitko nije slutio kako će doći do tolikog nasilja. Ubijali su i mučili ljude, žene su pretvarali u roblje, a djecu u žive bombe”, objašnjava egipatski isusovac otvoreno izjavivši kako je stav službenog islama da ISIL nema nikakve veze s islamom potpuno pogrešan.

“To je 100% povezano s islamom, s izabranim odlomcima iz Kurana i šarije. Oni ne čine ništa suprotno islamskom zakonu”, tvrdi o. Samir Khalil.

Na pitanje postoji li povezanost sveučilišta Al-Azhar s islamizmom, o. Khalil odgovara kako naučavanja ovog islamskog sveučilišta predstavljaju radikalni islam, potkrepljujući svoju tvrdnju i nedavnim odbijanjem inicijative egipatskog predsjednika da se svaka rastava braka mora obaviti sudskim putem. Al-Azhar je i dalje stajao iza običaja da se muž trostrukim izgovaranjem riječi “Ostavljam te” pred dvojicom svjedoka može rastaviti od svoje žene, naglasivši kako je riječ o običaju iz Muhamedova vremena koji se ne može mijenjati.

O. Khalil upozorio je kako na sveučilište Al-Azhar veliki utjecaj ima vehabijski pokret iza kojega stoje naftom bogate arapske zemlje.

“Al-Azhar djelomično financiraju vehabije, a velike džamije koje (Al-Azhar) podiže, kao džamija u Rimu, također financiraju vehabije. Oni postavljaju imama, oni plaćaju i određuju što će se činiti, oni također diljem svijeta podižu tisuće škola za dječake i djevojčice. Posvuda, čak i u Kini. U islamskom dijelu Kine kineska vlada reagira vrlo odlučno naseljavajući nemuslimansko stanovništvo kako bi promijenila mentalitet. U središtu svega je novac”, objasnio je profesor Khalil.

U posljednjem dijelu razgovora egipatski je isusovac komentirao i aktualni položaj kršćana u Egiptu naglasivši kako posljednjih pedeset godina kršćani ne mogu preuzeti niti jednu važniju poziciju na vlasti. I dok je zahvaljujući kršćanima Egipat krajem 19. stoljeća proživljavao pravu renesansu, posljednjih desetljeća, zbog utjecaja vehabijskog poretka, salafita i Muslimanskog bratstva, egipatski su kršćani postali građani drugog reda, a novac i ideologija iskvarila je mnoge.

Unatoč svemu, o. Khalil smatra kako kršćani na temelju vlastitog povijesnog iskustva mogu pomoći muslimanima u pronalaženju rješenja, te se nada kako će društvo postati otvorenije.

“Mi ne želimo biti protiv islama, već želimo otvorenost uma. Naše je poslanje zajednički raditi na pronalaženju izlaza iz ove situacije. Primijetite kako u ovom trenutku prema izvješćima vlade imamo 40% nepismenog stanovništva, no vjerojatno je postotak daleko veći. To je Egipat 21. stoljeća. Naobrazba gotovo 60% stanovništva ravna je nuli”, kazao je o. Khalil, izrazivši nadu kako će skorašnji posjet pape Franje Egiptu imati pozitivan učinak i doprinijeti izgradnji Egipta kao moderne, a ne vjerske države.

“Sukobi postoje unutar islama i rješenje se nalazi unutar islama. Moramo obnoviti islam i naše razumijevanje islama”, zaključio je o. Khalil.

Dodajmo kako je nakon krvave Cvjetnice egipatski predsjednik najavio uvođenje izvanrednog stanja koje bi, nakon potvrde parlamenta, trebalo trajati tri mjeseca, a za cilj bi imalo zaštitu zemlje od terorističke prijetnje. U razgovoru za Corriere della Sera, nadbiskup Angelo Bacciu, vatikanski zamjenik za opće poslove, izjavio je kako posljednji napad neće spriječiti papu Franju da posjeti Egipat.

“Sveti Otac ostaje pri rasporedu putovanja u Egipat 28. i 29. travnja. Ono što se dogodilo izazvalo je nered i veliku patnju, ali to neće spriječiti Papinu mirovnu misiju. Egipat nam je zajamčio da će se sve odvijati na najbolji način i odlazimo sigurni”, kazao je mons. Becciu.

Molimo za uspjeh Papina pohoda Egiptu i za egipatske kršćane!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net