Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je da će predsjednik Talijanske biskupske konferencije bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Maria Zuppi od 17. do 20. srpnja 2023. boraviti u Washingtonu kao izaslanik pape Franje.

Kardinal Zuppi u glavni grad Sjedinjenih Američkih Država putuje u kontekstu misije za promicanje mira u Ukrajini. Putovanje ima za cilj “razmjenu zamisli i mišljenja o trenutnoj tragičnoj situaciji te podržavanje humanitarne inicijative za ublažavanje patnje najugroženijih i najosjetljivijih, napose djece”.

U pratnji Papinog izaslanika bit će neimenovani službenik Državnog tajništva Svete Stolice, piše u priopćenju Tiskovnog ureda.

Podsjetimo, kardinal Zuppi se nedavno u Moskvi s istim ciljem sastao i s patrijarhom Kirilom, rekavši kako “kao kršćani moramo pomoći jedni drugima kako bismo bolje razumjeli na koji način djelovati”.

“Suočeni s objektivnim teškoćama ovog trenutka, moramo razumjeti što Gospodin traži od nas. Iznimno nam je drago što smo vas danas mogli saslušati i riješiti postojeća pitanja”, poručio je Zuppi u Moskvi.

Također, kardinal Zuppi je početkom lipnja boravio u Ukrajini gdje se susreo s predsjednikom Volodimirom Zelenskim te drugim visokim dužnosnicima iz svijeta politike i religije. Među njima bio je i poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve kijevski veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk.