Sveta godina započela je u Loretu 8. prosinca 2019. otvaranjem Svetih vrata, a prema odluci pape Franje završit će 10. prosinca 2021., prenosi 15. kolovoza Vatican News.

U priopćenju  Apostolske pokorničarne pojašnjava se da zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće proslaviti godinu svim pripravljenim događanjima i slavljima, pa je Papa odlučio još godinu dana dati mogućnost za njih.

Tijekom Svete loretske godine, jedina jubilejska crkva na svijetu bit će crkva u Bazilici svetišta u Loretu u kojoj se nalazi Sveta kuća, a oni koji je posjete moći će dobiti potpuni oprost. Međutim, kako bi se istaknulo pastoralnu vrijednost bogoštovnih mjesta civilnog i vojnog zrakoplovstva, mogućnost primanja potpunog oprosta prošireno je i na kapele u civilnim i vojnim zračnim lukama na zahtjev mjesnog ordinarija.

Sveta kuća, koju su prema pobožnoj legendi na krilima nosili anđeli, a koja je neko vrijeme boravila i na Trsatu, gdje je kasnije podignuto poznato hrvatsko marijansko svetište, nadahnula je vojnike avijatičare iz Prvog svjetskog rata da za svoju zaštitnicu uzmu Blaženu Djevicu iz Loreta. U to se doba, naime, zrakoplove popularno nazivalo „letećim kućama“. Tako je papa Benedikt XV. 24. ožujka 1920. proglasio Blaženu Djevicu Mariju iz Loreta „glavnom zaštitnicom kod Boga svih zrakoplovaca“. Ovaj se Jubilej stoga obilježava uz stotu obljetnicu toga proglašenja.