“U ovim trenucima nemira u kojima Afganistanci traže utočište, molim se za najranjivije među njima”, rekao je papa Franjo nakon nedjeljnog Angelusa.

“Molim da mnoge zemlje prime i zaštitite one koji traže novi život. Molim i za prognanike da dobiju potrebnu pomoć i zaštitu”, dodao je.

Katolička Crkva kroz različite civilne udruge, kao što je Zajednica sv. Egidija, izbjeglicama iz Afganistana pomaže u prilagodbi na novu okolinu, pritom zagovarajući kreiranje “humanitarnih koridora” za siguran prijelaz onih koji još uvijek pokušavaju napustiti zemlju.

Mnogi od onih koji traže azil u zapadnim zemljama, a u ovom trenutku čekaju u tzv. tranzitnim zonama u državama poput Katara, Njemačke i Italije, blisko su surađivali sa zapadnjačkim vojnim trupama i sada strahuju za svoje živote.

Mnogi od suradnika zapadnih službi već su ubijeni, uključujući, primjerice, i članove obitelji lokalca koji je radio kao novinar za njemačke medije, piše Crux.

“Svi mladi Afganistanci moraju dobiti priliku da steknu obrazovanje, tu bitnu vrijednost za ljudski razvoj”, istaknuo je Papa.

Franjina poruka o nužnosti obrazovanja za sve izravno dotiče prava žena i djevojčica, kojima talibani zabranjuju školovanje nakon 12. godine.

“Neka svi Afganistanci, i oni u domovini i oni u tranzitu i oni u zemljama domaćinima, žive dostojanstveno, u miru i bratstvu sa svojim susjedima!” zaključio je papa Franjo u nedjelju.

Ovo je treći put da se papa Franjo osvrnuo na krizu koja je u Afganistanu izbila nakon povlačenja američke vojske nakon 20-godišnjeg rata.

Deseci tisuća ljudi napustili su Afganistan uoči talibanskog preuzimanja, dok se mnogi koji žele otići – uključujući i ugrožene društvene skupine, poput kršćana – još uvijek nalaze u zemlji.