Na kraju trećeg dana svoga apostolskog pohoda SAD-u u četvrtak 24. rujna papa Franjo je u katedrali Svetog Patrika u New Yorku slavio Večernju sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, javlja IKA.

U katedrali su ga dočekali njujorški nadbiskup Timothy Dolan i gradonačelnik Bill De Blasio. Prije dolaska na oltar Papa je pristupio jednoj djevojčici u invalidskim kolicima, pozdravio je i zagrlio.

U homiliji Papa je istaknuo zahvalnost i radišnost kao dva stožera duhovnog života. Ponovno se osvrnuo i na skandale spolnog zlostavljanja djece od strane pripadnika klera kojima je pogođena Crkva u SAD-u. “Znam da ste vi, kao svećenički zbor, pred Božjim narodom, mnogo propatili u nedavnoj prošlosti podnoseći sramotu zbog tolike braće koja su ranila i sablaznila Crkvu u njezinoj najranjivijoj djeci. Pratim vas u ovim bolnim i teškim trenucima i zahvaljujem Bogu za službu koju vršite prateći Božji narod” rekao je Papa.
U nastavku Papa je istaknuo kako se svećenik mora kloniti „svjetovnih udobnosti”. “Znamo kako lako se može ugušiti taj velikodušni duh rada i osobnog žrtvovanja. Dva su načina na koje se to može dogoditi i oba su primjer ‘svjetovne duhovnosti’, koja nas slabi na našem putu kao posvećenih muškaraca i žena i potamnjuje draž, divotu prvog susreta s Isusom Kristom”, rekao je Papa te u nastavku pojasnio te dvije opasnosti.
“Ponajprije, možemo upasti u zamku da vrijednost naših napora mjerimo kriterijem učinkovitosti, funkcionalnosti i izvanjskog uspjeha koji vlada u poslovnom svijetu. Nije da te stvari nisu važne! Povjerena nam je velika odgovornost i Božji narod s pravom očekuje provjere i preispitivanja. Ali prava vrijednost našeg apostolata mjeri se vrijednošću koju to ima u Božjim očima. Gledati i vrednovati stvari iz Božje perspektive poziva nas na stalno obraćanje vremenu početaka našeg poziva i, ne treba to ni reći, na veliku poniznost. Križ nam pokazuje jedan drukčiji način ocjenjivanja uspjeha: na nama je da sijemo, a Bog vidi plodove naših napora. Ako nam se čini da su naši napori i naš rad bili uzaludni i da nisu donijeli ploda, slijedimo Isusa Krista…; a njegov život, ljudski govoreći, završio je neuspjehom: neuspjehom križa”.
“Druga opasnost se javlja kada ljubomorno čuvamo svoje slobodno vrijeme, kada mislimo da će nam okruženost svjetovnim udobnostima pomoći bolje služiti. Problem takvog načina razmišljanja je u tome da može potamniti snagu svakodnevnog Božjeg poziva na obraćenje, na susret s njim. To ujedno udaljava ljude koji trpe zbog materijalnog siromaštva i prisiljeni su činiti žrtve koje su veće od naših žrtava, premda nisu posvećene osobe. Odmor je nužan kao što su nužni i slobodno vrijeme i ‘punjenje baterija’, ali moramo naučiti odmarati na način koji produbljuje našu želju za velikodušnim služenjem. Blizina siromašnima, izbjeglicama, migrantima, bolesnima, izrabljivanima, starijim osobama koji trpe samoću, zatvorenicima i mnogim drugim Božjim siromasima naučit će nas jednoj drugoj vrsti odmora, koji je više kršćanski i velikodušniji”, rekao je Papa.
Papa se na kraju obratio američkim redovnicama izrazivši svoje divljenje zbog svega što čine. “Što bi bila ova Crkva bez vas? Vi ste snažne, borbene žene; tim duhom hrabrosti koji vas stavlja u prve redove u naviještanju Evanđelja. Vama, redovnicama, sestrama i majkama ovog naroda, želim reći hvala, najveće hvala… i reći vam da ste mi jako drage”.
U molitvi Papa je izrazio blizinu ‘braći muslimanima’ zbog tragedije u Mini kod Meke gdje je tijekog velikog hodočašća u najvažnije islamsko svetište u stampedu najmanje sedam stotina ljudi izgubilo život.

IKA | Bitno.net