Dan uoči svog apostolskog pohoda Iraku, papa Franjo poslao je videoporuku tamošnjem stanovništvu u kojoj je rekao kako dolazi kao “hodočasnik mira”.

“Dolazim kao hodočasnik, pokornički hodočasnik, kako bih od Boga izmolio oproštenje i mir nakon godina rata i terorizma, kako bih molio Boga da utješi srca i zaliječi rane”, rekao je Sveti Otac.

“Da, dolazim kao hodočasnik mira, tražeći bratstvo, potaknut željom da molimo i hodamo zajedno, također s našom braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija, putevima oca Abrahama koji ujedinjuje u jednu obitelj muslimane, Židove i kršćane”, dodao je.

Papa je kazao kako se osjeća “počašćenim što će upoznati mučeničku Crkvu” i izrazio zahvalnost vjernicima u Iraku koji su “svjedočili svoju vjeru u Isusa usred vrlo teških kušnji.”

“Pred očima još uvijek imate slike uništenih kuća i desakraliziranih crkava, a u svojem srcu rane zbog ostavljenih uspomena i napuštenih kuća”, rekao je Papa.

“Želio bih vam donijeti brižnu skrb čitave Crkve, koja je blizu vama i izmučenom Bliskom Istoku te vas ohrabruje da krenete naprijed”, dodao je Franjo.

“Od vas je, u Ninivi, odzvanjalo Jonino proročanstvo, koje je spriječilo uništenje i donijelo novu nadu, Božju nadu. Dopustimo da budemo zaraženi ovom nadom koja nas ohrabruje da započnemo iznova”, kazao je.

Papa će u Irak otputovati zrakoplovom iz Rima u petak ujutro a dolazak u zračnu luku u Bagdadu previđen je za 14 sati. U zračnoj luci bit će priređena svečanost dobrodošlice i susret s premijerom Mustafom Al-Kadhimijem.

Prvi dan apostolskog pohoda Papa će se susresti i s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te vjeroučiteljima u sirokatoličkoj katedrali Naše Gospe od Spasenja u Bagdadu.

Pred kraj svoje današnje video poruke, Papa je još jednom spomenu Abrahama koji je s područja današnjeg Iraka započeo svoje putovanje. “Danas je na nama da ga zajedno nastavimo u istom duhu putevima mira”, rekao je Sveti Otac.

“Zbog tog razloga, zazivam na vas mir i blagoslov Svevišnjega. I molim vas sve da učinite isto što i Abraham: hodate u nadi i nikada ne prestanete gledati u zvijezde. I molim svakoga da me prati svojom molitvom. Shukuran.”