Papa Franjo uputio je u utorak brzojav sućuti pastoru Andréu Bokundoa-Bo-Likabeu, predsjedniku Kristove Crkve u Demokratskoj Republici Kongo, izrazivši svoju žalost zbog bombaškog napada na kršćane na istoku zemlje.

Papa je istaknuo kako ga je “ražalostila vijest o napadu na pentekostalnu crkvu u gradu Kasindi, koji je prouzrokovao smrt nevinih ljudi”, javlja Vatican News.

U napadu za koji je, kako smo pisali, napad preuzela Islamska država, poginulo je najmanje 14 osoba, a ranjeno ih je više od 40.

Sveti je Otac izrazio je “saučešće i blizinu svim obiteljima koje je pogodila ova tragedija”, povjerivši pritom žrtve Božjoj milosti.

Na kraju poruke uputio je molitvu “Kristu, Gospodaru života, da pogođeni mogu pronaći utjehu i povjerenje u Boga” te je zazvao na njih dar mira.

Podsjećamo, papa Franjo trebao bi boraviti u DR Kongu od 31. siječnja do 3. veljače, u sklopu šireg pohoda koji uključuje i posjet Južnom Sudanu. Mnogi, poput dobitnika Nobelove nagrade za mir Denisa Mukwegea, smatraju da bi njegov dolazak mogao doprinijeti izgradnji mira.

Tome bi trebao pripomoći i predviđeni susret pape Franje sa žrtvama sukoba na istoku zemlje koji bi se trebao odviti u Apostolskoj nuncijaturi u glavnom gradu Kinshasi.

Inače, nasilje na istoku DR Konga dovelo je do ozbiljne humanitarne krize s više od pet milijuna osoba koje su morale napustiti svoje domove.

Tome su pridonijeli incidenti poput napada na katoličku misijsku bolnicu u sjeveroistočnoj pokrajini Sjeverni Kivu, gdje su pripadnici Ujedinjene demokratske stranke, organizacije povezane s Islamskom državom, ubili šest pacijenata te katoličku redovnicu.

Još jedna oružana skupina, M23, smaknula je 131 čovjeka u sklopu “kampanje ubijanja, silovanja, otmica i pljački protiv dvaju sela”, objavio je UN 8. prosinca.