Prošle je nedjelje u 93. godini preminula Hebe de Bonafini osnivačica organizacije „Majke Svibanjskog trga” (Madres de la Paza de Mayo) i jedna od najpoznatijih borkinja za ljudska prava u Argentini.

Bonafini je izgubila dva sina tijekom vojne diktature koja je trajala u zemlji tijekom 1970-ih. Procjenjuje se da je režim oteo, mučio i ubio 15 do 30 tisuća ljudi koji su postali poznati kao „nestali“, budući da njihova tijela nikada nisu pronađena, prenosi Crux.

Rad pokojne Bonafini bio je naširoko hvaljen, iako se njezina organizacija povremeno smatrala kontroverznom zbog prebliske povezanosti s ljevičarskim političkim pokretima koji su se smatrali prijateljski nastrojenima prema istaknutim marksističkim ličnostima kao što su Fidel Castro i Hugo Chavez.

O ugledu koji je uživala u Argentini najbolje govori činjenica da je predsjednik Alberto Fernández povodom njezine smrti proglasio trodnevnu žalost.

Izrazima sućuti povodom smrti ove borkinje za ljudska prava pridružio se i papa Franjo koji je napisao kako je Bonafini bila glas koji nisu mogli govoriti.

“Njezina junaštvo i hrabrost, u trenucima u kojima je vladala tišina, nadahnjivale su je i održavale živima potragu za istinom, sjećanjem i pravdom”. Bonafini je organizirala tjedne marševe kako argentinsko društvo ne bi zaboravilo svoju prošlost i kako bi “posvećenost drugima poslužila kao protuotrov zločinima koji su pretrpljeni”, napisao je Papa.

Ipak, odnos ovo dvoje znamenitih Argentinaca ima turbulentnu prošlost. Bonafini je godinama otvoreno kritizirala tadašnjeg nadbiskupa Buenos Airesa, Jorgea Maria Bergoglia, nazivajući ga čak “fašistom” i optužujući ga za suradnju s argentinskim vojnim režimom.

Njezin ton prema Franji počeo se mijenjati kada je Bergoglio izabran za papu i postao Franjo, te su njih dvoje počeli razmjenjivati pisma.

Nakon nekoliko Papinih poziva, njih su se dvoje osobno susreli u Vatikanu 2016., održavši gotovo dvosatni razgovor u kojem su pomirili svoje nesuglasice iz prošlosti.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, Bonafini je rekla da je “ishitreno sudila” Bergoglia te da je nekadašnji nadbiskup Buenos Airesa “narastao otkako je postao Franjo”.

Kazala je da se ispričala Sveto Ocu za ranije izrečene optužbe, kazavši: “Čovjek mora tražiti oprost kad pogriješi, a Majke to čine.” Dodala je da joj je Franjo na to odvratio_ “Pusti to, svi griješimo.”

Osim toga, Bonafini je u kasnije razgovoru kazala da joj je odnos s Papom pomogao povratiti vjeru:

“Potpuno sam izgubila vjeru i kad je odnos [s Franjom] započeo, on mi je vratio vjeru koja je toliko potrebna.”

“Bez vjere se ne može živjeti, a zahvaljujući toj vjeri svaku večer razgovaram sa svojim sinovima”, rekla je Bonafini.