Veliko nevrijeme, koje već danima hara Italijom, do sada je odnijelo devet ljudskih života, a više od 13 tisuća ljudi je bilo primorano napustiti svoje domove. U pojedinim krajevima je u tri dana palo više kiše nego što je do sada bio prosjek za cijeli mjesec svibanj.

Tiskovni ured Svete stolice javlja da je predsjedniku Talijanske biskupske konferencije poslan brzojav sućuti zbog žrtava u kojem piše:

„Obaviješten o snažnom prolomu oblaka koji je pogodio regiju Emilia Romagna, posebno njezin istočni dio, Sveti Otac Vašoj Uzoritosti daje u zadatak da rodbini i prijateljima žrtava prenese njegove osjećaje iskrenog suosjećanja zbog velike prirodne nepogode koja je pogodila taj teritorij. Jamčeći usrdne molitve za pokoj duše preminulih i izražavajući svoju sućut članovima obitelji, vrhovni svećenik zaziva od Boga utjehu za povrijeđene i za one koji trpe posljedice te elementarne nepogode. Papa Franjo zahvaljuje svima onima koji se u ovim teškim trenucima trude pomoći i ublažiti svaku patnju, kao i biskupijskim zajednicama za očitovanje zajedništva i bratske blizine s najteže pogođenim stanovništvom. Vrhovni svećenik šalje svima apostolski blagoslov u znak posebne duhovne blizine. Pridružujem također sućut uzoritog kardinala državnog tajnika te moju vlastitu i jamčim vam da ću vas se spomenuti u svojim molitvama“, kaže se u brzojavu koji je predsjedniku Talijanske biskupske konferencije bolonjskom nadbiskupu kardinalu Mateu Zuppiju uputio zamjenik državnog tajništva za opće poslove mons. Edgar Peña Parra.