Muškarci uživaju u uzbuđenju osvajanja, a žene su dostojne da ih se osvaja. Najbolji primjer ovoga možemo pronaći u Starome zavjetu u kojemu čitamo kako se Jakov zaljubio u Rahelu. Žudio je za njom s takvom odlučnosti da je drage volje služio njezinu ocu sedam godina u zamjenu za njezinu ruku. Sveto nam pismo govori da su mu se te godine “učinile, zbog ljubavi prema njoj, kao nekoliko dana” (Post 29,20). Nakon sedam godina njezin je otac nije dao Jakovu i on je spremno čekao još sedam godina.

Dok s jedne strane mnoge žene cijene romantičnu sliku ovakve ljubavi, često ih razočara razina današnjih muškaraca. “Gdje su tî vitezovi na bijelome konju? Momci u mojoj školi gnjave svaku djevojku koja na hodniku prođe pored njih i igraju video igrice kad god nisu zauzeti pričanjem ponižavajućih šala. A onih nekoliko momaka koji su pristojni nemaju hrabrosti ijednu pozvati van!”

Što bi djevojka trebala napraviti?

Poslušajte savjet moje supruge Crystaline koja je u svojoj knjizi Istinska ženstvenost napisala: “Umjesto da tražiš idealna muškarca, postani idealna žena i pusti da on traži tebe.” Na neko vrijeme skrenite pozornost sa zamišljanjem prizora izlaska i tražite Boga s onolikom iskrenosti s kolikom biste voljeli da mladić traži vas. Kao što mi je rekla jedna srednjoškolka: “Žena treba skriti svoje srce kod Boga da muškarac mora otići k njemu kako bi ga pronašao.” Jedna je druga djevojka napisala: “Žena bi trebala biti tako skrivena u Kristu da muškarac mora vidjeti Krista samo da bi je vidio.”

Kada budeš činila tako, uvidjet ćeš da te voli i za tobom žudi Ljubav sâma. Uvidjet ćeš da kršćanstvo nije tek popis pravila, nego prije susret s Osobom koja te savršeno poznaje i ljubi. Kako budeš dopuštala njegovoj ljubavi da te preobražava, tako ćeš uviđati golemu vrijednost koju nosiš u sebi i postat ćeš uvjerljiv autoritet u poučavanju mladića kako da postanu onakvi muškarci kakve žene doista zaslužuju.

Molitva djevojke

Nebeski Oče, kao tvoja kći, dolazim ti sa svim svojim nadanjima i strahovima. Samo ti savršeno razumiješ žudnje mojega srca i njegove najskrivenije rane. Povremeno sam se okretala od tebe, sumnjajući u tvoju ljubav prema meni. Stvorio si me za ljubav, ali ja sam tu ljubav prečesto tražila izvan tvojega nauma za mene. Molim te, u kušnji da pobjegnem od tebe, pomozi mi pouzdati se u tebe. U kušnji da pristanem na onakve veze koje me odvlače od tebe, pouči me kako ljubiti. Kada počnem vjerovati u svjetovnu ispraznu predodžbu ljepote, pomozi mi vidjeti moje tijelo onakvim kakvim ga ti vidiš. Jer jedino s tobom mogu postati onom kojom si me ti stvorio da budem. Daj da tvojom milošću ne žudim za ičim manjim od toga.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Jasona Everta “Teologija tijela za nju”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.