Papa Franjo rekao je ekumenskom carigradskom patrijarhu kako je uvjeren da će katolici i pravoslavni kršćani ponovno postići potpuno jedinstvo.

U poruci povodom proslave svetog Andrije apostola, papa Franjo pohvalio je napore Bartolomeja I. u promicanju kršćanskog jedinstva.

“Možemo zahvaliti Bogu da su se odnosi između Katoličke Crkve i Ekumenske patrijaršije značajno poboljšali u proteklom stoljeću, dok nastavljamo težiti zajedničkom cilju obnove potpunog zajedništva izraženog kroz sudjelovanje na istom euharistijskom oltaru”, napisao je Sveti Otac.

“Iako prepreke još uvijek postoje, uvjeren sam da ćemo hodajući u zajedničkoj ljubavi i tražeći teološki dijalog postići taj cilj”, dodao je.

Papa svake godine 30. studenog upućuje poruku ekumenskom patrijarhu koji se smatra nasljednikom apostola Andrije.

Franjo je u svojom pismu spomenuo i nedavni susret s Bartolomejom I. na međunarodnom susretu za mir održanom 20. listopada u Rimu.

“Sukobi i nasilje neće prestati sve dok ljudi ne dođu do dublje osviještenosti da imaju uzajamnu odgovornost kao braća i sestre. U svjetlu toga, kršćanske crkve, zajedno s drugim vjerskim tradicijama, imaju primarnu dužnost ponuditi primjer dijaloga, uzajamnog poštovanja i suradnje”, stoji u Papinoj poruci.

Franjo je između ostaloga pohvalio Bartolomeja I. zbog toga što je tražio postizanje kršćanskog jedinstva i “prije nego što su se Katolička Crkva i ostale crkve uključili u dijalog”.

Papinu je poruku ekumenskom patrijarhu prenijela vatikanska delegacija predvođena predsjednikom Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva, kardinalom Kochom, koja je danas posjetila Istanbul. Pri tome je sudjelovala na božanskoj liturgiji koju je predvodio Bartolomej I. u katedrali svetog Jurja koja je središte Ekumenske carigradske patrijaršije.