Prema tome izvoru, papa Franjo primio je kardinala Zena u petak 6. siječnja, dan nakon pogreba pape Benedikta XVI. Kardinal Zen je prije toga dobio dozvolu da se pomoli na grobu koji u tom trenutku još nije bio dostupan javnosti. Vijest o susretu pape Franje i kardinala Zena objavio je i Vatican News.

“Bilo je prekrasno.  Papa je bio vrlo srdačan.”, izjavio je za Americu 90-godišnji kardinal, dodavši kako je s papom Franjom najprije razgovarao u prizemlju Doma Svete Marte. Ne ulazeći u detalje razgovora, kardinal je  spomenuo dvije stvari koje je kazao papi Franji. Najprije mu je zahvalio što je Hong Kongu darovao dobrog biskupa o. Stephena Cowa, SJ, na što je Papa sa smiješkom uzvratio: “On je isusovac!” Kardinal Zen potom je s papom Franjom podijelio iskustva svojeg desetogodišnjeg pastoralnog rada sa zatvorenicima u Hong Kongu, posvjedočivši kako je mnogima od njih podijelio sakrament krštenja.

Nakon neformalnog razgovora, papa Franjo primio je kardinala Zena u svom privatnom apartmanu i darovao mu nekoliko knjiga i krunice.

Kardinal Joseph Zen nazočio je u četvrtak 5. siječnja sprovodu pape emeritusa Benedikta XVI. nakon što je dobio petodnevno dopuštenje od hongkonških vlasti, izvještava Catholic News Agency. 

90-godišnji kardinal iz Hong Konga bio je na Trgu svetog Petra odjeven u crveno i hodajući sa štapom kako bi koncelebrirao misu zadušnicu za Benedikta XVI.

Lokalni sud je presudio 3. siječnja da će kardinalu biti dopušteno napustiti Hong Kong na pet dana uz privremeno vraćanje njegove prethodno oduzete putovnice.

Između Zena i vatikanskog Državnog tajništva postojale su proteklih godina razlike u mišljenjima zbog odnosa Vatikana prema Kini. Kardinal Zen je kritizirao tajni sporazum Svete stolice i Pekinga, koji omogućuje kineskim vlastima suodlučivanje u imenovanjima biskupa, zbog čega se Vatikan nada većoj slobodi za Katoličku Crkvu u Kini. Lokalni sud je presudio u utorak 3. siječnja da će kardinalu biti dopušteno napustiti Hong Kong na pet dana uz privremeno vraćanje njegove prethodno oduzete putovnice.

Devedesetogodišnji kardinal Zen, umirovljeni biskup Hong Konga, krajem studenoga 2022. osuđen je zajedno s još petoricom boraca za ljudska prava na novčanu kaznu u visini od 2.500 do 4.000 hongkonških dolara, preračunato 300 do 480 eura, zbog navodno pogrešne registracije humanitarnog fonda. Kardinal je bio uhićen u svibnju 2022., što je izazvalo osude u cijelome svijetu. Europski parlament u srpnju je osudio postupak vlasti u Hong Kongu i zatražio obustavu postupka. Njemački kardinal Gerhard Ludwig Müller kritizirao je Vatikan zbog šutnje o slučaju Zen.

Kardinal Zen je na svojem blogu uslijed smrti pape emeritusa napisao kako je zahvalan za stvari koje je Benedikt učinio za Crkvu u Kini. Posebno se prisjetio pisma Benedikta XVI. Kini iz 2007., koje je kardinal Zen nazvao „remek-djelom ravnoteže između lucidnosti katoličke ekleziološke doktrine i poniznog razumijevanja u odnosu na civilnu vlast”.

Kardinal je također kritizirao „pogreške” u kineskom prijevodu Benediktova pisma, za koje je rekao da vjeruje da sadrži „pristrane citate protiv očitog smisla pisma”. Benedikt XVI. proglasio je Zena kardinalom 2006. i odabrao kardinala da napiše meditacije za križni put u Koloseju 2008., godinu dana prije Zenova umirovljenja kao biskupa Hong Konga, objavio je Kathpress.