Još uvijek postoje milijuni dječaka i djevojčica koji trpe i žive u uvjetima vrlo sličnima ropstvu – bolno je to opažanje kojim papa Franjo započinje svoju videoporuku koja, preko Papine svjetske molitvene mreže, cijelu Katoličku Crkvu upućuje na posebnu nakanu na koju valja usredotočiti molitvu u studenome, prenosi Vatican News.

Djeca nisu brojevi: ljudska su bića s imenom, sa svojim licem, s identitetom koji im je Bog dao. Prečesto zaboravljamo svoju odgovornost i zatvaramo oči pred iskorištavanjem te djece koja nemaju pravo igrati se, učiti, sanjati. Nemaju čak ni toplinu obitelji, upozorio je Papa.

Istaknuo je da iza dramatičnoga stanja te zaboravljene djece, koja svakodnevno doživljavaju odbacivanje, neimaštinu, siromaštvo i sukobe svih vrsta, koja nemaju mogućnosti za rast i razvoj, ni pristup najosnovnijim pravima, stoje točno određene odgovornosti.

Svako marginalizirano dijete, napušteno od obitelji, bez obrazovanja, bez medicinske skrbi, vapaj je! – istaknuo je Papa. Vapaj koji se uzdiže do Boga i upozorava na sustav koji smo izgradili mi odrasli. Napušteno dijete je naša krivnja.

Sveti Otac uputio je snažan apel da se doista stekne svijest o ekstremnim uvjetima u kojima žive ti dječaci i djevojčice diljem svijeta. Ne možemo više dopustiti da se osjećaju sami i napušteni; moraju dobiti obrazovanje i osjetiti ljubav obitelji, kako bi znali da ih Bog ne zaboravlja. Stoga je potaknuo na molitvu.

Molimo da dječaci i djevojčice koji trpe – oni koji žive na ulici, žrtve ratova, siročad – imaju pristup obrazovanju i ponovno otkriju ljubav obitelji.

Priopćenje koje je popratilo Papinu videoporuku sadrži podatke koji su pozadina poruke za studeni 2022. Prema izvještavanju UNICEF-a, milijarda maloljetnika diljem svijeta živi u uvjetima višedimenzionalnoga siromaštva, što znači da nemaju pristup obrazovanju, zdravstvenoj skrbi, stanovanju, hrani ili vodi, te procjenjuje da su 153 milijuna djece siročad.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava je pak sa svoje strane nedavno objavio da je krajem prošle godine više do 450 milijuna djece – odnosno jedno od šest – živjelo u zoni sukoba, što je najveći broj u posljednjih 20 godina. Još se jedan rekordni broj odnosi na djecu koja su raseljena, primorana napustiti vlastiti dom zbog sukoba, nasilja i drugih kriza, a kojih je 36 i pol milijuna.

Isusovac Frédéric Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, komentirao je nakanu za studeni te se upitao što možemo učiniti suočeni s tolikim trpljenjem dječaka i djevojčica u svijetu, koji su lišeni djetinjstva, igara i snova? Usred tolikih nepredviđenih kriza, poput krize našega zajedničkog doma u plamenu, bolesti COVID-19, rata i njegove eskalacije, gospodarske krize, koliko je nevidljivih pandemija? Ovoga nam mjeseca papa Franjo otvara oči, uši i srce za milijune zaboravljenih dječaka i djevojčica, koji u tišini trpe na ulicama, na opskurnim poslovima, koji su žrtve nasilja i rata, migranti i izbjeglice. Pred ravnodušnošću ili nemoći, možemo moliti.

O. Frederic pritom je citirao riječi pape Franje koje je izrekao na misnom slavlju 29. studenoga 2020.: „Moliti znači upaliti svjetlo u noći“, te dodao: Molitva nas izvlači iz ravnodušnosti, molitva se pretvara u akciju. Poslušajmo Papu kada nas podsjeća da je svako marginalizirano dijete vapaj! Vapaj koji se uzdiže do Boga i upozorava na sustav koji smo izgradili mi odrasli, poručio je Fornos.