Slijedom pisanja nekih medija i novinarskih pitanja o Međugorju, p. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, objavio je kratak odgovor.

Posljednjih su se dana čule glasine o mogućem imenovanju apostolskoga administratora za svetište u Međugorju, koji bi njime upravljao odgovarajući izravno Svetoj Stolici. Riječ je o jednoj od mogućnosti koje se razmatraju, ali još nije donesena nikakva odluka. Stoga je prerano govoriti o tomu kao o već odlučenom smjeru ili kao o skoroj odluci – stoji u odgovoru patra Lombardija, a prenosi Radio Vatikan.

Podsjetimo, Večernji list u subotu je objavio vijest, utemeljenu na neslužbenim informacijama, kako bi papa Franjo uskoro trebao imenovati posebnog administratora Svete Stolice za Međugorje, no kako konkretno značenje ove odluke “nikome nije poznato”.

Međunarodno istražno povjerenstvo o Međugorju, pod predsjedanjem bivšega rimskog vikara kardinala Camilla Ruinija predalo je još u siječnju 2014. godine rezultate svojeg ispitivanja Kongregaciji za nauk vjere. Nakon toga, mediji su više puta objavljivali različite vijesti utemeljene, kao i u posljednjem slučaju, na “neslužbenim informacijama”, nakon čega je uglavnom uslijedila reakcija Tiskovnog ureda Svete Stolice.

U lipnju prošle godine glasnogovornik Svete Stolice o. Lombardi reagirao je neposredno nakon Papina povratka iz Sarajeva izjavivši kako članovi Kongregacije u tom trenutnu još uvijek nisu dobili zaključke povjerenstva kardinala Ruinija, te kako nije sigurno hoće li izvješće Kongregacije u potpunosti slijediti zaključke povjerenstva.

Prema vijesti koju prošle godine objavio talijanski list Il Giornale, a koju su prenijeli mnogi crkveni i svjetovni mediji, pa tako i naš portal, Kongregacija za nauk vjere uručila je papi Franji svoje zaključke prema kojima je Međugorje prepoznato kao „mjesto vjere, molitve i pobožnosti“, ali ne i kao svetište, te pozvala vjernike da i dalje hodočaste u Međugorje, ali da se suzdrže od susreta s vidiocima i sudjelovanjima na navodnim ukazanjima, koja troje od njih još uvijek svakodnevno imaju, kako bi se izbjegli mogući fanatizmi. Međutim i ova je informacija ubrzo demantirana.

Bilo bi stoga najrazboritije suzdržati se od senzacionalističkih tekstova koji na temelju “neslužbenih informacija” donose različite zaključke i objavljuju vijesti koje vrlo često služe isključivo podizanju čitanosti, te pričekati službenu odluku Svete Stolice.

O temi Međugorja možete pročitati komentare naših urednika OVDJE i OVDJE.

Radio Vatikan | Bitno.net