Papa Franjo uputio je brzojav sućuti zbog žrtava pokolja koji se u nedjelju 21. studenoga dogodio u Waukeshi, u američkoj saveznoj državi Wisconsin.

U brzojavu, koji je u Papino ime nadbiskupu Milwaukeea Jeromeu Edwardu Listeckom uputio kardinal državni tajnik Pietro Parolin, Sveti Otac izražava svoju duhovnu blizinu svima koji su pogođeni tim tragičnim događajem.

Poginule povjerava milosrđu Svemogućeg Boga i moli Božje darove ozdravljenja i utjehe povrijeđenima i ožalošćenima. U brzojavu se Sveti Otac nadbiskupu Milwaukeeja pridružuje u molitvi Gospodinu „da svima podari duhovnu snagu koja pobjeđuje nasilje i pobjeđuje zlo dobrim (usp. Rim 12, 21)“, piše IKA.

Kako smo već pisali, pet osoba je umrlo, a više od četrdeset ih je ozlijeđeno u incidentu koji se 21. studenoga dogodio na Božićnom sajmu u Waukeshi.

Okupljeni su stradali pod naletom crvenog terenca koji je probio barikade te se zaletio među sudionike parade na glavnoj gradskoj ulici. Vlasti su objavile da se napad dogodio oko 16:40 po lokalnom vremenu.

Među ozlijeđenima su i katolički svećenik, župljani i učenici katoličke škole, potvrdila je nadbiskupija Milwaukee.

“Molimo za ubijene i ozlijeđene u tragičnom incidentu u Waukeshi”, poručila je glasnogovornica nadbiskupije Sandra Peterson.

“Pozivamo sve da nam se pridruže u molitvi za one koji su pogođeni incidentom, njihove obitelji i sve koji su potreseni jer su prisustvovali ovoj užasnoj sceni.”

Katolička zajednica Waukeshe, koja uključuje četiri župe, potvrdila je u nedjelju navečer na svojoj Facebook stranici kako je nekoliko njezinih članova hospitalizirano nakon napada.

Članovi zajednice prisustvovali su božićnoj paradi, a prema lokalnim medijima, uz njih su najviše stradali pripadnici lokalnih plesnih skupina i limene glazbe.