Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini je u subotu 27. studenoga 2021. priopćila da je sveti otac Franjo imenovao nadbiskupa Aldu Cavallia, dosadašnjeg apostolskog nuncija u Nizozemskoj, novim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis, što je istovremeno objavio i Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi KTA.

Mons. Aldo Cavalli rođen je u mjestu Lecco u Italiji, 18. listopada 1946. Za svećenika je zaređen 18. ožujka 1971. u Bergamu. Nakon studija na Papinskoj crkvenoj akademiji, obnašao je diplomatsku službu Svete Stolice od 1979. godine.

Papa Ivan Pavao II., 2. srpnja 1996. imenovao je naslovnim nadbiskupom biskupije Vibo Valentia. Zaređen je za biskupa, 26. kolovoza 1997. u katedrali u Bergamu.

Imenovan je apostolskim delegatom u Angoli i apostolskim nuncijem u Demokratskoj Republici Sveti Toma i Prinsipe. Nakon što je delegatura u Angoli uzdignuta na razinu apostolske nuncijature, mons. Cavalli je u toj zemlji obnašao službu apostolskog nuncija. Dana 29. listopada 2007. papa Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Kolumbiji, a 16. veljače 2013. papa Benedikt XVI. apostolskim nuncijem na Malti te kasnije i apostolskim nuncijem u Libiji. Dana 21. ožujka 2015. papa Franjo imenovao ga je apostolskim nuncijem u Nizozemskoj.

Povodom imenovanja mons. Cavallija izjavom se oglasio i mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić

“Današnje imenovanje mons. Alda Cavallija, dosadašnjeg apostolskog nuncija u Nizozemskoj, Apostolskim vizitatorim s posebnim ovlastima za župu Međugorje zapravo je želja pape Franje da Sveta Stolica nastavi posvećivati posebnu pastoralnu pozornost Međugorju”, napisao je biskup Palić.

“Mons. Cavalliju želim dobrodošlicu u Mostarsko-duvanjsku biskupiju i u župu Međugorje i nadam se dobroj i konstruktivnoj suradnji, kakva je bila i s pokojnim mons. Hoserom.

Molim Božji blagoslov za uspješno ostvarenje poslanja koje mu je povjerio Sveti Otac”, zaključio je Palić.