Foto: Shutterstock.com

Tijekom leta za Sofiju, dok je zrakoplov ulazio u zračni prostor Hrvatske, papa Franjo je uputio brzojav Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

“Dok ulazim u hrvatski zračni prostor na svom putu za Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, upućujem srdačne pozdrave Vašoj Ekscelenciji i vašim sugrađanima. Moleći da vas svemogući Bog blagoslovi s mirom i snagom, zazivam Božji blagoslov na narod”, rekao je Papa u svojem brzojavu hrvatskoj Predsjednici.

Službena svečanost dobrodošlice održana je u zračnoj luci a otvorila su je djeca koja su Papi darovala buket cvijeća. Nakon službenog dočeka uslijedio je susret s predsjednikom Vlade Bojkom Borisovom u Governmental Lounge zračne luke. Papa je potom pošao u kurtoazni posjet bugarskom predsjedniku Rumenu Radevu u Predsjedničkoj palači nakon kojeg će se na Trgu Atanas Burov susreti s predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora.

Papa je u govoru uputio pozdrav biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim članovima Katoličke Crkve rekavši kako ih je došao „utvrditi u vjeri i ohrabriti na njihovu svakodnevnom putu života i kršćanskog svjedočenja“.

Uputio je pozdrav i patrijarhu Neofitu te metropolitima i biskupima Svetog sinoda kao i svim vjernicima Bugarske pravoslavne Crkve, te kršćanima iz drugih crkvenih zajednica, pripadnicima židovske zajednice i islamskim vjernicima.

Citirajući dokument o ljudskom bratstvu nedavno potpisan u Abu Dhabiju Sveti je Otac istaknuo „snažno uvjerenje da nas prava učenja religijâ pozivaju da ostanemo usidreni u vrijednostima mira; da podržavamo vrijednosti uzajamnog poznavanja, ljudskog bratstva i zajedničkog suživota“.

„Neka sve religije, koje su pozvane promicati harmoniju i sklad, pomaže da rastu kultura i okruženje prožeti punim poštivanjem ljudske osobe i njezina dostojanstva, uspostavljanjem vitalnih veza između različitih kultura, senzibiliteta i tradicija i odbacivanjem svakog nasilja i prisile“, apelirao je Papa istaknuvši kako će se „na taj način pobijediti one koji ih pokušavaju svim sredstvima manipulirati i iskorištavati“.

Prema Papi migracije i „demografska zima“ dva su najhitnija izazova s kojima se suočava Bugarska navodeći podatak prema kojem je zemlju posljednjih desetljeća napustilo više od dva milijuna sugrađana u potrazi za boljim radnim uvjetima u drugim zemljama. Istodobno, Bugarska se, kao i druge zemlje Staroga kontinenta, mora suočiti s onim što se može nazvati demografskom zimom koja se „poput ledene zavjese spustila na veliki dio Europe“. Papa je spomenuo i kako u zemlju pokušavaju ući oni koji bježe od ratova i bijede te se pokušavaju domoći bogatijih područja europskog kontinenta kako bi pronašli nove mogućnosti za život ili jednostavno sigurno utočište. Papa je pozdravio napore koje vlasti u zemlji poduzimaju da se stvore uvjeti kako, osobito mladi, ne bi bili prisiljeni emigrirati iz zemlje, te je dodao:

„Vama, koji poznajete dramu emigracije, dopuštam sugerirati da ne zatvarate oči, srce i ruke – kao što je u vašoj tradiciji – pred onima koji kucaju na vaša vrata“, poručio je Papa.

Uslijedio je posjet patrijarhu Neofitu i Svetom Sinodu Bugarske pravoslavne Crkve te privatni posjet patrijaršijskoj katedrali Svetog Aleksandra Nevskog gdje će se Papa pomoliti pred moćima svetih Ćirila i Metoda. Po završetku svoga posjeta katedrali Papa će na Trgu ispred katedrale, na kojem se očekuje između 6 i 8 tisuća ljudi, predvoditi molitvu Kraljice neba. U popodnevnim satima prvog dana pohoda, u 16.30 sati, Papa će predvoditi misu na Trgu Kneza Aleksandra.

IKA | Bitno.net