'MAJKA VELIKE STEPE'

Papa Franjo danas je blagoslovio sliku na kojoj su prikazani ‘kazaški Marija i Isus’, ovo je priča iza nje

Slika 'Majke Velike stepe' bit će postaljena u Svetištu Kraljice Mira, u mjestu Ozernoye na sjeveru Kazahstana.

Tino Krvavica
Foto: Snimka zaslona, EWTN

Foto: Snimka zaslona, EWTN

Sveti Otac Franjo danas je u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, blagoslovio jedinstvenu sliku Blažene Djevice Marije s Isusom.

Triptih, djelo domaćeg umjetnika Dosbola Kasymova, u centralnom polju prikazuje Gospu i Dijete Isusa kao pripadnike Kazaha, turkijskog naroda koji su većina u Kazahstanu, dok su na bočnim pozicijama oslikani anđeli dok sviraju tradicionalne instrumente.

Blagoslov se odvio u katedrali Gospe od neprestane pomoći gdje se Papa susreo s biskupima, svećenima, posvećenim osobama, bogoslovima i drugim pastoralnim i crkvenim djelatnicima, javlja Catholic News Agency. Tom prilikom Sveti je Otac također povjerio Crkvu u Kazahstanu i cijelu Središnju Aziju zagovoru Djevice Marije.

Umjetnik Kasymov u kolovozu je za katoličku televiziju EWTN izjavio kako je inspiraciju za sliku pronašao u vlastitoj kulturi koja njeguje ljubav i poštovanje prema majkama. Također, majka je “uobičajena slika” koja ujedinjuje čovječanstvo jer smo “svi na ovaj svijet došli zahvaljujući našim majkama”.

Djevica Marija, kojoj je dan naslov “Majka Velike stepe”, prikazana je u tradicionalnoj odjeći. U njezinim rukama nalazi se Dijete Isus, ogrnut haljinom odraslog čovjeka, što predstavlja znak njegove buduće smrti i rimske tunike koju će nositi na putu prema križu.

Autor je otkrio i kako je aureola oko Isusove glave napravljena u obliku šangraka, tj. kruga s križem u sredini koji se nalazi na vrhu jutre, tradicionalne nastambe stepskih naroda, a koji je prikazan i na službenom grbu Kazahstana.

Kasymov je priznao kako nije bio siguran treba li prihvatiti poziv tamošnje nadbiskupije da naslika triptih s obzirom na to da nije kršćanin, a niti osobito religiozan.

“Kad sam dobio ponudu da naslikam ovo djelo, naravno da sam imao sumnji. No onda sam razgovarao s članovima obitelji i prijateljima koji su mi rekli: ‘Trebao bi prihvatiti posao, to je dio naše kulture.”

papa franjo u kazahstanu, kazahastan, blagoslov slike, kazaška gospa, majka velike stepe

Foto: Vatican media/IPA

Dodao je i da ga zanima kako će se njegov prikaz Gospe promatrati u odnosu na europske slike Djevice Marije.

“Želio sam dati pohvalu našoj ljepoti te učiniti da ljepota naših žena, naših majki, bude razumljiva”, dodao je.

Jedna od zanimljivosti slike jest da Djevica Marija gleda u stranu što je, objasnio je autor, dio kazaške kulture.

“Kazasi smatraju da nije najispravnije ili pristojno da žena gleda sugovornika direktno u lice.”

“Na našem jeziku kažemo: ‘Tygylyp Karama’, ne gledaj ravno ispred sebe. Žena ne bi trebala gledati direktno u promatrača, već pomalo kao u daljinu. To je odlika skromnosti i dio bontona.”

Djevičin pogled također se može interpretirati kao da razmišlja o budućnosti, “predosjećajući što će se dogoditi njezinom sinu”, istaknuo je umjetnik.

Dijete Isus, pak, gleda u drugom smjeru “pomiješanih osjećaja”. “Kao da se, u jednu ruku, ne želi odvojiti od majke, a u drugu… negdje u svojoj dubini, u svojoj mladoj podsvijesti, postoji razumijevanje da ima vlastiti put, kao što ga ima svatko od nas”, zaključio je Dosbol Kasymov.

Dodajmo kako je naručitelj slike, tamošnji nadbiskup Tomasz Peta, otkrio da će triptih biti postavljen u Svetištu Kraljice Mira, zaštitnice Središnje Azije, u mjestu Ozernoye na sjeveru Kazahstana.

Kazahstan je, inače, većinski muslimanska zemlja (70% stanovništva), sa značajnom pravoslavnom manjinom. Katolici, različitih nacionalnosti, čine oko 1.5% stanovništva.

Papa Franjo pohod Kazahstanu započeo je u utorak 13. rujna, a zaključit će ga danas oproštajnom ceremonijom u zračnoj luci glavnog grada. Glavni povod posjeta bilo je održavanje 7. Kongresa poglavara svjetskih i tradicionalnih religija gdje je Sveti Otac održao zapažen govor.