Papa emeritus Benedikt XVI.  danas je putem videolinka sudjelovao na sprovodu svojeg brata Georga Ratzingera. Njegov osobni tajnik Georg Gänswein je na svetoj misi pročitao pismo pape emeritusa, piše CNA.

„Kada smo toga jutra, u ponedjeljak 22. lipnja, jedan drugome rekli zbogom, znali smo da će to biti vječni oproštaj od ovoga svijeta. Isto tako smo znali da će dobri Bog, koji nam je podario zajedništvo na ovome svijetu, biti vladar na drugome svijetu i tamo nam podariti novo zajedništvo“, stoji u pismu koje je danas pročitano u Njemačkoj.

„Neka te Gospodin obilato nagradi za sve što si radio, za svaku tvoju patnju, ali i za sve čime se mene obdario“, napisao je papa emeritus.

Monsinjor Georg Ratzinger je preminuo 1. srpnja u Bavarskoj u dobi od 96 godina. Papa emeritus nije bio u prilici sudjelovati na sprovodu, pa je u ovom pismu izrazio svoju zahvalnost za vrijeme koje je nedavno, svega dva tjedna prije njegove smrti, proveo u zajedništvu sa svojim bratom Georgom.

„On nije tražio da ga posjetim, ali ja sam osjetio kako je pravi trenutak da odem k njemu. Duboko sam zahvalan Gospodinu što mi je podario taj unutarnji znak“, napisao je Benedikt XVI. u pismu koje je poslao biskupu Rudolfu Voderholzeru koji je predvodio sprovod.

Benedikt XVI. će svoga brata pamtiti kao čovjeka iznimnog glazbenog talenta, humora i pobožnosti. „On je iznad svega bio Božji čovjek. Premda nije javno naglašavao svoju pobožnost, ona je bila središte njegovog života, više od njegove trezvenosti i iskrenosti“, izjavio je papa emeritus.

Georg Ratzinger rođen je 15. siječnja 1924. u Pleiskirchenu, u Bavarskoj, gdje je počeo svirati orgulje u župnoj crkvi od svoje 11 godine. Godine 1935. stupio je u sjemenište u Traunsteinu, a po završetku Drugoga svjetskog rata, odnosno 1947. godine, zajedno s bratom Josephom ušao je u bogosloviju Herzogliches Georgianum u Münchenu. Dvojica braće su za svećenike zaređeni 29. lipnja 1951. godine u katedrali u Freisingu. Georg Ratzinger je punih trideset godina bio voditelj katedralnog zbora u Regensburgu „Regensburger Domspatzen“.

Njegov brat Joseph Ratzinger tvrdi kako je Georg svoj svećenički poziv doživio kroz glazbeni poziv. Biskup Rudolf Voderholzer se na sprovodu prisjetio brojnih trenutaka iz njegova života, kao što je iskustvo rata, ali i djelovanja na području crkvene glazbe.

Papa emeritus je također izjavio kako je povodom smrti brata primio brojna pisma i e-mailove iz svih dijelova svijeta. „Svako pismo zaslužuje odgovor, ali ja, nažalost, za to nemam vremena ni snage. Svima mogu samo zahvaliti za sve što su učinili u ovim danima i satima. Za mene se obistinilo geslo kardinala Newmana koji je rekao ‘Cor ad cor loquitur’. Srce govori srcu“, dodao je papa emeritus.

Na misi zadušnici su sudjelovali i apostolski nuncij nadbiskup Nikola Eterović i kardinal Gerhard Müller.

Foto: Uwe Moosburger / Biskupija Regensburg