Papa emeritus Benedik XVI. bio je u privatnom posjetu 96-godišnjem bratu Georgu koji živ u njemačkom gradu Regensburgu. Ovo su njemačkoj agenciji CNA Deutsch potvrdili izvori bliski papi emeritusu. Pretpostavlja se da je to bilo njegovo prvo putovanje izvan Italije otkako se odrekao papinske službe, javlja CNA.

CNA Deutsch javlja kako je 93-godišnji papa emeritus u Njemačku otputovao  sa svojim osobnim tajnikom nadbiskupom Georgom Gänsweinom. Benedikt XVI. je odlučio posjetiti brata zbog njegovog narušenog zdravstvenog stanja.

Biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, komentirao je boravak pape emeritusa u Njemačkoj.

„Sretni smo što se on, koji je nekoliko godina bio član naše biskupske konferencije vratio u domovinu, premda je razlog njegova dolaska tužan“, rekao je.

Biskupija Regensburg je objavila priopćenje u kojem piše: „Papa emeritus Benedikt XVI. je jutros doletio iz Rima u Bavarsku kako bi bio uz svojeg teško bolesnog 96-godišnjeg brata. To je možda posljednji put da će se dvojica braće, Georg i Joseph Ratzinger, na ovome svijetu vidjeti“.

U priopćenju također  piše kako nije poznat datum njegova povratka u Italiju. Inače, njegov brat Georg je 29. lipnja 2011. zajedno sa svojim bratom proslavio 60. godišnjicu svećenstva. Dva brata Ratzinger su za svećenika zaređeni 1951. godine.

Uvijek povezani, dvojica braće Ratzinger, dobne razlike od tri godine, zaređeni su za svećenike istog dana, 29. lipnja 1951. u katedrali u Freisingu. Životne okolnosti odvele su ih na različite strane – Georg je postao poznati glazbenik, a Joseph vrhunski teolog, no međusobna su uvijek bili dobro povezani. Dokaz za to su brojni posjeti Georga Ratzingera Vatikanu od 2005. do 2013., u godinama bratova pontifikata, pa i nakon njegova odreknuće od Petrove službe.

Kad je 2008. godine grad Castel Gandolfo njegova brata htio proglasiti počasnim građaninom, Benedikt XVI. je rekao: “Od rođenja je moj brat za mene ne samo pratnja, nego i pouzdan vodič. Oduvijek je predstavljao orijentacijsku i referentnu točku s jasnoćom i odlučnošću svojih odluka”.