Vjerojatno neće nikada biti „savršenog trenutka“, ali nije isključeno da će Papa sljedeće godine posjetiti Južni Sudan. Želja je to pape Franje koju je izrazio više puta, i koja ima veliku potporu vlasti i stanovništva te afričke zemlje – rekao je nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama, koji je od 21. do 23. prosinca bio u posjetu Jubi, glavnom gradu Južnoga Sudana, tijekom kojega se susreo s lokalnim političkim i vjerskim vođama.

Postoji snažna potpora posjetu Svetoga Oca – objasnio je nadbiskup u razgovoru za Vatican News te dodao – Iako, kao za sve takve stvari, nikada nije savršeno vrijeme. Moramo ići naprijed u cijelom postupku razlučivanja.

Predbožićni posjet Južnom Sudanu tajnika za odnose s državama planirao se nekoliko mjeseci, u suradnji sa službenom rezidencijom canterburyjskoga nadbiskupa. Upravo je s anglikanskim primasom Justinom Welbyjem, papa Franjo 2017. godine izrazio želju da ode u ekumensku misiju u Južni Sudan. Već se u listopadu te godine činilo da se posjet može ostvariti, ali pogoršanje političkoga stanja i zaoštravanje sukoba koji su se bili ponovno razbuktali u više dijelova zemlje – što je izazvalo prekid primirja i potaknulo tešku humanitarnu krizu – zaustavili su inicijativu.

Na moj je posjet neizravno utjecala bolest COVID-19, ali smo uvidjeli da nikada neće biti savršeno vrijeme za njegovo ostvarenje, stoga smo na kraju odlučili doći sada – objasnio je nadbiskup Gallagher. Došli smo kako bismo poslušali ljude; čuli čelnike, političke i čelnike Crkve, da bismo vidjeli kakvo je ovdje stanje i kako mogu Sveta Stolica, posebno papa Franjo, i canterburyjski nadbiskup, pridonijeti provođenju mirovnoga procesa.

U nizu susreta, nadbiskupa Gallaghera je, zajedno s izaslanstvima Svete Stolice i Palače Lambeth, odnosno službene rezidencije canterburyjskoga nadbiskupa, primio južnosudanski predsjednik Salva Kiir Mayardit. U srdačnom je razgovoru potvrđena vatikanska potpora mirovnom procesu, a razgovaralo se i o mogućnosti da Papa, nadbiskup Welby i moderator Škotske prezbiterijanske Crkve sljedeće godine posjete Južni Sudan.

Predsjednik Salva Kiir je s velikim zadovoljstvom prihvatio taj prijedlog te potvrdio zauzimanje Vlade u provedbi mira, zahvaljujući istodobno Papi i canterburyjskom nadbiskupu na promicanju jedinstva i stabilnosti Južnoga Sudana. Predsjednik je posebno zahvalio papi Franji na humanitarnoj pomoći pruženoj stanovništvu pogođenom nedavnim poplavama, posebno u biskupiji Malakal.

Na kraju putovanja tajnik za odnose s državama kazao je da je optimističan što se tiče Afrike, unatoč brojnim izazovima s kojima se taj kontinent treba suočiti: od nesigurnosti do stalnoga siromaštva, pa sve do uništenja uzrokovanoga poplavama. Vidim mnogo problema, ali mislim da ima i mnogo energije i optimizma. Postoji talent koji će voditi naprijed afrički narod, uključujući i narod Južnoga Sudana – rekao je nadbiskup Gallagher.

Podsjetimo kako je papa Franjo dao veliki obol mirovnim pregovorima među zaraćenim vođama Južnog Sudana kojima je početkom 2020. okončan višegodišnji građanski rat. Sveti se Otac u travnju 2019. u Vatikanu sastao s vođama sukobljenih strana, među kojima su bili današnji predsjednik Salva Kiir Mayardit te bivši vođa pobunjenika i potpredsjednik Riek Machar. Tom prilikom Papa im je poljubio noge, a fotografija tog čina obišla je svijet. .