Na jučerašnjem novinarskom brifingu u Vatikanu, novinarima je moderator četverodnevnoga susreta o. Federico Lombardi najavio da će papa Franjo uskoro objaviti motu proprio o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba kojim želi intenzivirati prevenciju i borbu protiv zlostavljanja.

Na posljednjem, četvrtom brifingu Susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi najavljen je i novi zakon Države Grada Vatikana kao i smjernice za Vatikanski vikarijat. Sva su tri dokumenta pred objavljivanjem a na njima se radilo mjesecima, kazao je o. Lombardi.

Kongregacija za nauk vjere objavit će pak „vademecum”, priručnik, koji će pomoći biskupima točno razumjeti dužnosti i zadaće. Tekst će biti kratak i precizan te pojasniti zakonske i pastoralne točke, a bit će objavljen za mjesec-dva.

Papa je osim toga izrazio želju za svojevrsnim radnom skupinom, „task force“, sastavljenom od stručnjaka različitih područja, a koja bi trebala pomoći svakoj biskupskoj konferenciji ili pojedinim biskupijama koje, bilo zbog nedostatka sredstava ili kompetencije imaju teškoća učinkovito zaštititi djecu, rekao je Lombardi, dodavši da je riječ o konkretnoj inicijativi općecrkvene solidarnosti na poticaj Svetog Oca. No, još treba iznaći formu i organizaciju skupine, za što je potrebno neko vrijeme.

Danas će se organizatori samita susresti s voditeljima vatikanskih ustanova koji su na njemu sudjelovali i na temelju ideja i prijedloga sa susreta utvrditi i daljnje konkretne postupke, rečeno je na brifingu.

IKA | Bitno.net