Br. Michael je posljednje dvije godine bio zamjenik ravnatelja JRS-a o. Thomasa H. Smolicha koji tu službu obnaša od listopada 2015. Preuzimanje vodstva JRS-a bit će obavljeno na ljeto.

Imenovanje br. Michaela osigurava kontinuitet i stabilnost rada JRS-a u ovo vrijeme neviđenog prisilnog raseljavanja, s više od 100 milijuna ljudi diljem svijeta koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, piše u objavi.

JRS je 1980. godine utemeljio bivši isusovački generalni poglavar o. Pedro Arrupe. Služba je danas prisutna u 58 zemalja u kojima izvršava svoje poslanje da prati i zagovara izbjeglice i druge prisilno raseljene osobe te im služi. Sjedište JRS-a je u Rimu, a ima još devet regionalnih ureda. Svake godine pomaže gotovo milijun ljudi.

Br. Michael ima veliko znanje i iskustvo u pitanjima migracija i izbjeglica te je dobro upoznat s misijom JRS-a. Između 1993. i 1997. radio je u Africi na projektima za izbjeglice u Keniji, Tanzaniji, Ugandi i Ruandi. Uredu JRS Europe u Bruxellesu pridružio se 2005. Tri godine je bio pomoćnik regionalnog ravnatelja, a zatim je do 2014. godine obnaša službu regionalnog ravnatelja. Međunarodnom uredu JRS-a pridružio se 2021. da bi se usredotočio na programiranje, organizacijski razvoj i zagovaranje na globalnoj razini.

Njemački isusovac rekao je da je zahvalan što će i dalje razvijati to poslanje, zajedno sa stručnim i predanim suradnicima u teškim prilikama. „Pozvani smo dijeliti živote naših prisilno raseljenih sestara i braće koja nas pozivaju da stupimo u pravedne odnose i otkrijemo zajedničko čovještvo. Ovako možemo biti značajni“, dodao je.

„Važno je da, uz brzo rastuću nesigurnost na mnogim mjestima, i izazove bez presedana kroz klimatske promjene, izgradimo snažnu i inovativnu organizaciju koja može učinkovito odgovoriti na nove potrebe na globalnoj razini. Tako možemo ostvariti nadahnuće o. Arrupea u današnjem svijetu – vizionara koji je želio sve što je imao, uključujući i vlastitu osobu, staviti na raspolaganje onima kojima je to bilo najpotrebnije“, zaključio je br. Michael.