Groblja su kontradiktorna mjesta.

Premda na njima vlada mir, u nama često pobuđuju nemir i nelagodu. Također, iako ste okruženi sa stotinama i tisućama, na njemu možete biti potpuno sami. I premda su ispunjena sjajem tisuća svijeća i lumina, većina nas ne bi htjela proći grobljem nakon što padne mrak.

No, to ne vrijedi za ove američke tinejdžere i njihove mentore.

Kako bi bolje upoznali smisao crkvenih blagdana Svi sveti i Dušni dan, stariji osnovnoškolci i srednjoškolci u dva će navrata posjetiti groblje Mount Olivet (hrv. Maslinska gora) u predgrađu Denvera, i to nakon što padne mrak.

“Groblja u blizini crkava blagoslovljena su mjesta, a većina ih je i posvećena”, izjavio je u razgovoru za Catholic News Agency John Miller, glasnogovornik za Katoličke pogrebe i grobne usluge.

“Ona su također prekrasna mjesta utjehe i mira. U nekim kulturama ljudi još uvijek nedjeljom dolaze na groblja, imaju piknike, roštilje, druže se s voljenim osobama, mole za njih, ali se i prisjećaju – dijele sjećanja i priče”.

Miller je jedan od organizatora ‘Noći na groblju’, godišnje manifestacije čiji je cilj poučiti mlade o zagovoru svetih i važnosti molitve za mrtve.

U razgovoru za CNA istaknuo je kako će ove godine, uz “kateheze o grobljima i zašto molimo za mrtve”, tinejdžeri imati priliku upoznati svece i poznate denverske katolike kroz uprizorenje njihovih života.

Prva večer održat će se 25. listopada nakon čega će uslijediti misa u kapeli na groblju, dok će se druga večer, nakon koje će uslijediti zajednička molitva, održati 27. listopada.

Učenici će tako moći “upoznati” tri osobe iz života Katoličke Crkve: Malu Tereziju, Službenicu Božju Juliju Greeley (oslobođenu ropkinju poznatu po svojoj brizi za siromašne) te Josepha Machebeufa, francuskog katoličkog misionara i prvog denverskog biskupa.

Kao dio programa upoznat će i mrtvozornika i kopača grobova te saznati kako je raditi na katoličkom groblju.

Miller tvrdi kako će glumci koji će uprizoriti svece i katolike iz denverske povijesti, posebno istaknuti važnost molitve za duše preminulih, ali i snagu utjecanja svecima.

“Za katolike, stvar se ne zaustavlja na pogrebu. Moramo redovito moliti za naše preminule, bilo to plaćanjem mise ili molitvom molitava za duše u čistilištu”, istaknuo je, dodavši kako je također “važno imati dobar odnos sa svecima, moliti se za njihov zagovor kako bi naša ljubav prema Gospodinu rasla iz dana u dan, kako bi rasli u svetosti te posebno da nas zagovaraju pred Svemogućim Bogom”.

*Pročitajte više: Što slavimo na blagdan Svih svetih, a što na Dušni dan?

Tino Krvavica | Bitno.net