Katolički portal Aleteia donio je priču o vlč. Georgeu Zabelki, američkom svećeniku austrijskih korijena koji je blagoslovio atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Vlč. Zabelka bio je vojni kapelan koji je duhovno pratio oko 2000 muškaraca 509. brigade koja je bila obučena upravo za ispuštanje atomskih bombi na Japan.

Iako nije bio militarist smatrao je da u slučaju Drugog svjetskog rata “cilj opravdava sredstvo” te da se u svrhu pobjede protiv Sila osovine može koristiti i tako zastrašujuće sredstvo kao što je atomska bomba.

Kada je saznao da je u bombardiranju poginulo stotine tisuća civila vlč. Zabelka je žalio zbog stradanja, ali je ipak smatrao da je to bila stvar koju je trebalo učiniti kako bi se rat završio.

Njegovo se mišljenje počelo mijenjati kada je saznao da je jedna od bombi pala na Nagasaki, najkatoličkiji grad u Japanu. U govoru kojeg je održao godine 1985. prisjetio se svojih misli:

“Kao katolički kapelan gledao sam kako Boxcar, kojim je upravljao dobar irski pilot i katolik, baca bombu na Urakami katedralu u Nagasakiju – centar katoličanstva u Japanu. Znao sam da je sveti Franjo Ksaverski stoljećima prije toga donio katoličku vjeru u Japan. Znao sam da su škole, crkve i vjerski redovi izbrisani s lica zemlje, a ipak nisam ništa rekao”.

Preplavljen tugom mladi svećenik je odlučio posjetiti bolnice u kojima su ležale žrtve bombi u neizmjernim bolovima. Naposljetku je odlučio ne vratiti se u SAD, nego ostati kao kapelan u Japanu i služiti svojim bivšim neprijateljima.

Ostatak života proveo je aktivno se zalažući za mir i upozoravajući na opasnost atomskih bombi. Godine 1984. ponovno je otišao u Tokio i Hirošimu kako bi od preživjelih žrtava tražio oproštenje.

“Odnio sam cvijeće u svetište mira, pao na lice i molio za oproštenje – za sebe, za svoju zemlju, za svoju Crkvu”, kazao je Zabelka dodavši kako su Japanci i od njega zatražili oproštenje za Pearl Harbor i druge napade.

“Zagrlili smo se. Plakali smo. Suze su tekle. To je prvi korak prema pomirenju – priznanje krivnje i oproštenje”, rekao je američki svećenik.

Osim toga oštro je govorio i o crkvenim vođama koji su odobravali nasilje, priznavši i svoj udio u tome.

“Kao kapelan zračnih snaga naslikao sam Isusa kako u svojim dragim i nenasilnim rukama drži strojnicu i predao tu izopačenu sliku svijetu kao istinitu. Pjevao sam “Slava Gospodinu” i dijelio streljivo. Kao katolički kapelan 509. brigade bio sam posljednji kanal koji je prenio tu lažnu sliku Krista posadi Enola Gaya i Boxcara”, kazao je vlč. Zabelka te zaključio:

“Sve što mogu reći jest da sam bio u krivu. Krist nikada ne bi bio sredstvo za ispuštanje takve strave na svoj narod. Stoga nijedan Kristov sljedbenik ne može uzeti za pravo ispustiti stravu rata na Božji narod. Izgovori i samoopravdavanja su beskorisni. Sve što mogu reći jest: Bio sam u krivu!”

Vlč. Zabelka preminuo je 1992. godine, a misu zadušnicu za njega predvodio je biskup Kenneth Povich. Govoreći o pokojnikovom životu tijekom propovijedi biskup se prisjetio jednog detalja: “Na našim svećeničkim okupljanjima, kada bismo slavili misu zajedno, tijekom molitve vjernika vlč. George bi nas uvijek pozvao da molimo za svoje neprijatelje.”