Dvadesettrogodišnja Keira Bell ostvarila je važnu sudsku pobjedu koja bi mogla spasiti tisuće engleske djece od neodgovornosti zdravstvenog sustava. Ova je mlada aktivistkinja tužila Tavistock centar koji ju je podvrgnuo „medicinskoj tranziciji spola“ i pobijedila.

No, iako pobjeda daje razlog za zadovoljstvo, Keirina životna priča prilično je nevesela, napisao je Michael Cook za Mercatornet. Otac je napustio obitelj dok je ona još uvijek bila dijete, ostavivši nju i sestru na brigu majci koja je bila alkoholičarka.

Nesretna zbog svojeg života osjećala je da nešto nije uredu s njom. Prvo je na internetu počela pratiti lezbijske blogerice, a zatim je naišla na američke trans aktiviste na YouTubeu. „Pomislila sam – ‘To sam ja. Trebam to učiniti. Trebam učiniti medicinsku tranziciju kako bih se osjećala bolje i živjela svoj život kao što bih trebala“, ispričala je Keira.

Kazala je kako je nakon samo tri jednosatna razgovora u Institutu Tavistock, kojem se obratila kako bi „promijenila spol“, dobila tzv. blokatore puberteta, a nakon godinu dana propisano joj je uzimanje testosterona. Dodatne dvije godine su prošle do trenutka kada se podvrgnula mastektomiji kojom su joj uklonjene obje dojke. Ime je promijenila u ‘Quincy’, a u rodnom listu je po novome stajalo da je ‘muškarac’.

Ipak, njezino je zadovoljstvo vrlo brzo prešlo u ogorčenje nakon što je shvatila svoju pogrešku. Točnije rečeno, pogrešku onih koji su tako lako dopustili djevojci od 16 godina s teškom obiteljskom pozadinom da se podvrgne terapijama s nepovratnim posljedicama.

“Moji prijedlozi i tvrdnje koje sam iznosila o sebi trebali su biti preispitani”, govori danas Keira. “Mislim da bi to učinilo znatnu razliku. Samo da su preispitali stvari koje sam govorila.”

Nezadovoljna postupanjem Instituta Tavistock, Keira je ga odlučila tužiti, a jučer je britanski Visoki sud presudio u njezinu korist.

Pobjeda ove mlade djevojke mogla bi imati utjecaja i na ostatak Britanije, pa i šire, posebice jer je broj tinejdžerica koji se u proteklih 10 godina obratio Tavistocku skočio 5000 posto. Mnoge od tih djevojaka pretrpjele su neplodnost, kirurško osakaćivanje i doživotnu ovisnost o lijekovima.

Sud je u svojoj presudi kazao da je malo vjerojatno da djeca mlađa od 16 godina mogu dati informiran pristanak za korištenje blokatora puberteta. Iako se kao izlika za njihovo prepisivanje koristi argument da oni „kupuju vrijeme“ osobi da donese odluku, sud je primijetio da vrlo veliki broj djece nastavlja s idućim fazama tretmana koji imaju „nepovratne posljedice“.

U presudi je također istaknuto da premda djeca mogu razumjeti što znači gubitak plodnosti, ona ne mogu razumjeti kako bi takvo što moglo utjecati na njihov kasniji život.

Iako presudom nije zabranjen tranzicijski tretman osoba mlađih od 16 godina, sud je sugerirao da bi liječnici prvo trebali tražiti sudski pristanak. Ohrabruje što je u presudi istaknuto kako je „iznimno malo vjerojatno“ da bi djeca mlađa od 14 godina mogla dati valjan pristanak na tretman, dok je „vrlo upitno“ može li to učiniti dijete od 14 ili 15 godina.

Nakon presude iz Tavistocka su poručili kako su smjesta obustavili nova prepisivanja blokatora puberteta za osobe mlađe od 16 godina te da će ih ubuduće prepisivati samo kada to sud odobri.

Komentirajući rasplet slučaja, Keirin odvjetnik Paul Conrathe kazao je kako je “ironično – i silno zabrinjavajuće – što unatoč Tavistockovoj međunarodnoj reputaciji vezanoj za rad na mentalnom zdravlju, ova presuda snažno ukazuje na kulturu nerealnosti”.

“To je možda dovelo do toga da su stotine djece primile ovaj eksperimentalni tretman bez pravilno informiranog pristanka”, zaključio je Conrathe.