Zvanja, otvoreno katoličko sveučilište u vijetnamu

U Vijetnamu je prije tjedan s radom započelo prvo katoličko sveučilište koje je službeno priznato i od Svete Stolice i od države, javlja Radio Vatikan.

Kao rektor novog sveučilišta izabran je biskup Joseph Dinh Duc Dao, koji je ujedno i predsjednik Biskupske komisije za katoličko obrazovanje.

„Ovo je važan korak za Crkvu u ovoj Svetoj godini“, istaknuo je biskup tumačeći otvaranje Sveučilišta kao istinsko djelo milosrđa u Godini milosrđa.

Na ceremoniji otvaranja biskup Dao naglasio je kako institut želi promicati teološko znanje i vještine svećenika, redovnika i laika kako bi mogli voditi autentični vjernički život u svijetu brzih promjena. Na institutu se može steći zvanje prvostupnika teologije, a također se može upisati licencijat te doktorat iz teologije.

Planirani program obuhvaća sakramentalnu teologiju, dogmatiku te moralnu teologiju, i liturgiku, Sveto pismo, duhovnost, misiologiju, crkveno pravo, filozofiju, psihologiju te druge predmete.

Kako piše Catholic News Agency, radi se o prvoj službenoj katoličkoj obrazovnoj instituciji višeg ranga u toj zemlji nakon više od 40 godina, otkad su komunisti ovladali zemljom.

Inicijativa o osnivanju sveučilišta započela je 2011. godine, a dozvola vlasti stigla je u prosincu 2015.

“Odnos između Vatikana i vijetnamske vlade postaje sve bolji i bolji stoga smo poslali upit i on je odobren”, poručio je nadbiskup prilikom dobivanja dozvole.

Premda prva generacija broji samo 23 studenta, većinom svećenika koji studiraju teologiju, Crkva smatra kako će u skoroj budućnosti polaznika biti sve više. Dapače biskupi uskoro očekuju stotine, pa i “tisuće i tisuće” studenata.

Tino Krvavica, RV | Bitno.net