Otac Tom

Kako prenosi AsiaNews, salezijanski svećenik o. Tom Uznunnalil kojega su u ožujku oteli teroristi, nalazi se na sigurnom i učinjeni su posljednji koraci za njegovo puštanje na slobodu.

AsiaNews piše kako o. Toma nisu oteli teroristi ISIL-a, već pripadnici protuvladinih pobunjenika sa područja Jemena koji već duže od godinu dana izazivaju različite sukobe.

Podsjetimo, Otac Tom, salezijanski svećenik koji je pomagao sestrama Majke Terezije u staračkom domu u Jemenu, otet je prilikom napada na spomenuti dom od strane islamista koji su pritom ubili 16 osoba, među njima 4 časne sestre, nekoliko članova osoblja, ali i štićenika.

Dom, koji se nalazi u sklopu samostana, napala je skupina naoružanih muškaraca, pri tome otvorila vatru i ubila, osim redovnica, nekoliko zaposlenika doma, kao i nekoliko štićenika. Kako je izvijestila agencija AP, četvorica muškaraca su ušla u dom, od sobe do sobe, te tamo pucnjevima u glavu usmrćivala one na koje su nailazili.

Poljska katolička agencija KAI izvijestila je pak da su dvije ubijene redovnice iz Ruande, jedna je Indijka, a jedna Kenijka. Napad je preživjela ravnateljica doma, a indijskog salezijanca Toma Uznunnalila koji je živio u domu nakon što je crkva u kojoj je služio spaljena prošle godine, teroristi su kidnapirali.

Mnogi mediji prenijeli su vijest kako će otac Tom biti razapet na Veliki petak, dok su neki naši mediji prenijeli vijest kako je do razapinjanja i došlo, citirajući pritom austrijskog kardinala Christopha Schönborna koji je o ocu Tomu govorio prilikom propovijedi na Uskrsno bdijenje. Odmah idući dan kardinal Schönborn i Bečka nadbiskupija objavili su kako do ubojstva ipak nije došlo, a demanti je poslao i biskup Paul Hinder, apostolski vikar Južne Arabije koji je izjavio kako postoje “snažne indicije da je otac Tom još uvijek živ i u rukama otmičara”, ali kako ne može dati više informacija radi sigurnosti ovog salezijanskog svećenika.

Bogu hvala, njegove riječi pokazale su se točnima!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net