Peter Vogt, 63-godišnji Švicarac koji od 1996. služi zatvorsku kaznu zbog višestrukog silovanja, a među njegovim je žrtvama bilo i djece, traži od vlasti da mu dopuste eutanaziju zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Vogt je bio osuđen na 10 godina zatvora, ali Švicarska ima zakon prema kojemu seksualni zločinci mogu ostati u zatvoru i doživotno, ako su i dalje prijetnja po društvo. Vogt, koji je počinio niz monstruoznih zločina, boluje od psiholoških poremećaja i kao takav i dalje je prijetnja, te švicarske vlasti nisu ni razmatrale njegovo puštanje na slobodu.

Sada je zatražio da mu vlasti odobre zahtjev za asistiranim samoubojstvom, a kao razlog je naveo probleme s bubrezima i srcem kao i mentalnu tjeskobu jer ne može vidjeti svoju bolesnu majku. Međutim, vlasti u Švicarskoj, jednoj od najpermisivnijih država kada su u pitanju zakoni o eutanaziji, ne dopuštaju asistirano samoubojstvo za zatvorenike.

„Jasno je kako bih radije počinio samoubojstvo nego ostao živ zakopan ovih nekoliko godina. Radije ću biti mrtav nego vegetirati iza ovih zidova“, rekao je Vogt za agenciju AFP.

Mediji pišu kako je 2018. predao zahtjev za eutanaziju organizaciji Exit Switzerland. Organizacija je odgovorila kako će razmotriti njegov zahtjev i konzultirati nadležne institucije koje se bave pravnom regulacijom zatvorskog sustava. U listopadu je Švicarski centar za ekspertizu u zatvorima odgovorio kako zatočenici vjerojatno imaju „pravo na asistirano samoubojstvo“ i pod „određenim uvjetima“. „Uvjeti“ uključuju fizičku ili psihičku tešku patnju, s time što je dobro poznata činjenica da definicija te patnje postaje sve šira pa je asistirano samoubojstvo odobreno i osobama koje pate od depresije ili sličnih bolesti koje mogu biti nadzirane ili izlječive.

Ostaje nejasno hoće li Vogtov zahtjev biti uvod u odobravanje eutanazije i za zatočenike švicarskih zatvora.

Bitno.net