Foto: Catholic Church England and WalesTri crkve su zapaljene, obnovljene te potom ponovno zapaljene u gradu Boutu, u jugoistočnom dijelu Sudana, tvrdi lokalna Organizacija za ljudska prava i razvoj.

Kako prenosi Catholic News Agency, katolička, pravoslavna i baptistička crkva, koje se nalaze u različitim dijelovima grada, zapaljene su 28. prosinca. Nakon što su ih vjernici obnovili, nepoznati počinitelji ponovno su ih zapalili 16. siječnja.

Grad Bout nalazi se u saveznoj državi Plavi Nil, blizu granice s Južnim Sudanom.

Organizacija za ljudska prava i razvoj (HUDO), u priopćenju je istaknula kako su nakon napada članovi crkvi slučaj prijavili lokalnoj policiji koja nije poduzela potrebne mjere niti istražila napade. HUDO je pozvala sudanske vlasti na “žurno djelovanje” kako bi se “sačuvala ustavna prava ugroženih građana”.

S druge strane, Ministar za vjerska pitanja Nasr al-Din Mufreh, izjavio je kako je samo jedna crkva dvaput zapaljena te da je policija uhitila osobu za koju sumnja da je podmetnula požare.

Sudan Times piše kako je Mufreh istaknuo svoju predanost osiguravanju religijskih sloboda i zaštiti crkvi.

“Ako se dokaže da su požari rezultat kriminalnih radnji, počinitelji će biti identificirani, gonjeni i dovedeni pred lice pravde”, poručio je, dodavši kako je policija ispitala jednog sumnjivca koji je pušten zbog nedostatka dokaza.

“Ministarstvo za vjerska pitanja i vlada savezne države Plavi Nil, obvezali su se izgraditi crkvu s modernim materijalima (…) te poduzeti prikladne mjere za njezinu buduću zaštitu”, zaključio je Mufreh.

Sudan je većinski muslimanska zemlja, a kršćani prema podacima čine tek oko 1,5 posto stanovništva. Također, američki State Department 30 je godina držao Sudan na listi zemalja u kojima je vjerska sloboda posebno ugrožena. Nakon svrgavanja s vlasti diktatora Omara al- Bashira, situacija se pod tranzicijskom vladom za kršćane donekle popravila.

CNA piše i da je šerijatski zakon temelj tamošnjeg pravnog sustava, a otpad od islama kažnjava se smrću.

Tino Krvavica | Bitno.net