Magdalena Wolińska-Riedi poznata je poljska novinarka koja izvještava iz Vatikana, a priča koja ju povezuje s najmanjom državom na svijetu započela je 2000. godine kada je kao volonterka na Svjetskom danu mladih upitala jednog pripadnika Švicarske garde za pomoć. Ispostavilo se će on postati njezin budući suprug s kojim sada živi unutar vatikanskih zidina, zajedno s njihove dvije kćeri.

U razgovoru za Aleteiu gospođa Wolinska-Riedi priča kako je život ‘iza brončanih vrata’ potpuno drugačiji nego izvan njih, usporedivši ga s kraljevskim dvorom. „Vatikan je enklava odvojena od Vječnog grada visokim zidinama; njezina se vrata zaključavaju svake večeri i ponovno otvaraju u 6 sati ujutro. Cijela zemlja je doslovce zaključana“, rekla je Magdalena.

Uz njezinu obitelj u Vatikanu živi još oko 400 ljudi, od čega je 30 laikinja i 110 vojnika. Uz tu je još i 150 policijskih agenata koji ne žive u Vatikanu, ali su prisutni 24 sata kako bi čuvali sigurnost, kojoj doprinosi i 300 postavljenih kamera, objašnjava poljska novinarka koja je otkrila i što je najljepši dio života u Vatikanu:

“Najveća privilegija je živjeti unutar Vatikanskih zidina u stalnoj prisutnosti pape Franje i pape emeritusa Benedikta. S Franjom se vidimo kada prođe pored nas u automobilu na putu na sastanke i audijencije u Apostolskoj palači i kada se vraća sa svojih putovanja. Šećući po Vatikanskim vrtovima, moje kćeri i ja ponekad naiđemo na papu Benedikta”, kaže Magdalena.

S druge pak strane, boravak u Vatikanu nosi i neka ograničenja. Zabranjeno je hodati vatikanskim ulicama golih ramena, u kratkim suknjama ili kratkim hlačama. Uz to, navečer je zabranjeno stvarati buku, tako da noćne zabave nisu jedna od opcija kada živite kraj pape.

„Kod kuće smo, ali istovremeno smo unutar drevnih zidina, u sjeni Apostolske palače, blizu kuće svete Marte, gdje papa Franjo živi. Zato trebate biti umjereni i mirni kada padne mrak“, objašnjava Magdalena.

Vatikan, uz one liturgijske, ima i svoje posebne blagdane. Tako su svi dućani i uredi zatvoreni na dan papina sveca zaštitnika, baš kao i na godišnjicu izbora aktualnog Svetog Oca, a oni koji su povezani sa Švicarskom gardom slave i svečanosti povezane s njom, poput švicarskog dana državnosti i dana utemeljenja Švicarske garde.

Magdalena je posebno zahvalna što njezine kćeri mogu živjeti u vatikanskom okruženju, koje im je posve prirodno, budući da su cijeli život provele tamo. „Smatram da je to odlična životna škola koja garantira duboku intelektualnu i duhovnu formaciju. To ojačava naš moralni karakter, što se čini iznimno bitnim u današnjem svijetu“, zaključila je poljska novinarka.

Ivo Džeba | Bitno.net