Nadbiskup grada Banguija, kardinal Dieudonné Nzapalainga, najmlađi je kardinal na svijetu, a Catholic Herald napisao je tekst o ovom 51-godišnjaku, opisujući ga kao jednog od “najvećih moralnih autoriteta Afrike” koji pokušava vratiti mir u svoju ratovima i konfliktima izmučenu domovinu – Srednjoafričku Republiku.

Ta država trenutačno je jedna od najnasilnijih na svijetu i u njoj već dugo traju sukobi izazvani progonima nemuslimana započetim u ožujku 2013. kada su muslimanski Seleka pobunjenici nakratko došli na vlast nakon državnog udara i započeli progone. Nemuslimansko stanovništvo organiziralo se u tzv. “anti-balaka” odrede kako bi se zaštitili i situacija je potpuno izmakla kontroli, unatoč pokušajima vlade i UN-ovih mirovnih snaga da je smire.

Kardinal je u nedavnom razgovoru za francuski Le Monde rekao kako ima dojam da je “započeo rat za političke pozicije” i kako će svaka od zaraćenih strana pokušati svoju nadmoć na terenu pretvoriti u političke pozicije i novce.

“Plaćenici dolaze u našu zemlju i pljačkaju je. Uzimaju dijamante, zlato, stoku… Postali smo ranjiva točke ove regije, a bojim se da ćemo uskoro postati i njezina kanta za otpatke”, rekao je kardinal.

Inače, jedna od najugroženijih skupina u konfliktu jesu upravo katolici. Tako su, primjerice, u studenom muslimanski ekstremisti napali izbjeglički kamp u blizini katedrale u gradu Alindau, sravnili ga sa zemljom i ubili oko 100 ljudi, među njima i dva svećenika. Pri tome, UN-ove mirovne snage koje su bile stacionirane u blizini nisu ispalile niti metak kako bi zaštitili nevine civile.

Kardinal je oštro kritizirao UN-ove mirovne snage zbog toga, izjavivši kako ga “žalosti sudioništvo u zločinu onih koji imaju dužnost intervenirati i spriječiti zločine protiv čovječnosti, ali umjesto toga dopuštaju da se dogode”. Poznat je i po oštroj kritici inertnosti vladajućih koji dopuštaju nasilje.

“Nakon što je postao najmlađi kardinal u studenom 2016. Nzapalainga je od tada jedan od glavnih moralnih autoriteta koji svoja mirovna nastojanja koordinira s muslimanskim vjerskim vođama u državi”, piše The Catholic Herald.

Kardinal je moralnim autoritetom postao i zbog svoje spremnosti da ide među najugroženije, često riskirajući život. Poznata je priča iz prosinca 2014. kada je spasio život bolesnoj muslimanskoj djevojčici koju su željeli ubiti ekstremisti iz anti-balaka postrojbi, krenuvši goloruk na naoružanog pripadnika paramilitarne postrojbe.

Više o tome OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net