Mogućnost svećeničkih zvanja veća je čak četiri puta kod muškaraca koji su bili obrazovani kod kuće (homeschooling), nego kod onih koji su prošli kroz katoličke obrazovne institucije, pokazalo je jedno istraživanje u Sjedinjenim Državama.

Riječ je o istraživanju Centra za primijenjena istraživanja apostolata na američkom sveučilištu Georgetown čije su rezultate prenijeli i brojni mediji. Prema njima, institucija obrazovanja kod kuće jedna je od najsnažnijih izvorišta svećeničkih i redovničkih zvanja. Iako je broj američkih katolika koji su tako primili svoje obrazovanje relativno mali – u ovome trenutku ih je oko 100.000, a primjera radi oko dva milijuna njih školuje se u katoličkim školama – ova manjina daje čak 8 posto muškaraca koji su u trenutačnoj formaciji za svećenstvo.

Prosječne godine njihova obrazovanja su oko sedam godina, a razaznavanje poziva obično dolazi u 16. godini.

Seton magazine – američka publikacija koja se bavi temom katoličkog homeschoolinga – prenijela je izjavu vlč. JD Jaffea, voditelja ureda za zvanja u nadbiskupiji Arlington koji je izjavio kako se njegovo iskustvo potpuno poklapa s rezultatima istraživanja.

Bogoslov Nikolai Brelinsky izjavio je za Seton kako je “homeschooling sigurno pomogao njegov svećenički poziv”.

“To je moje mišljenje. To što sam bio obrazovan kod kuće nije stvorilo moje zvanje, ali svakako mi je pomoglo da ga razmotrim i odgovorim na njega”, rekao je.

Obrazovanje kod kuće (homeschooling), gdje roditelji obrazuju dijete prema određenom državnom programu, ali uz svoj model, sustav je koji je legaliziran u čitavom nizu europskih država (Slovenija, Poljska, Mađarska, Poljskoj, Austrija, Ukrajini, Francuska Švicarska Irska i druge), ali u Hrvatskoj još uvijek ne postoji.

Bitno.net