Foto: Tempi.itPravoslavni Kopti predstojeći će Božić dostojanstveno proslaviti u svojim crkvama. Naime, prije nekoliko dana dovršena je obnova posljednje od 84 crkve koje su teroristi iz organizacije „Muslimansko bratstvo“ uništili tijekom 2013. godine.

Riječ je o jednoj od najznačajnijih crkvi u Egiptu koja se nalazi u provinciji Minya, a čije će svečano ‘otvorenje’ biti proslavljeno 5. siječnja. Crkva je posvećena svetom Mojsiju, a postala je „slavna“ kada su prizori molitve na njezinim ruševinama obišli svijet.

„Ovdje smo kako bismo potvrdili da crkva nije građevina. Crkva je unutar nas, svećenika i laika, u našim srcima i u našim dušama. Danas slavimo svetu misu ne pod svjetlom ikona i svijeća, već pod svjetlom ljepote žive Euharistije“, kazao je u kolovozu 2013. godine biskup Makarije koji će u nedjelju predvoditi svečanost otvorenja crkve na kojoj će sudjelovati i predstavnici državnih i vojnih vlasti.

Prema riječima aleksandrijskog patrijarha i primasa Koptske katoličke Crkve, Ibrahima Izaka Sidraka, povijest napada na koptske kršćane započela je sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada je na vlast u Egiptu došao Anvar El-Sadat.

“Prije toga kršćani i muslimani zajedno su odrastali, zajedno živjeli, a različitost u vjeri nije predstavljala problem za suživot. Danas se suočavamo sa zatvorenošću hranjenom fundamentalizmom koji se odmalena prenosi i odbacivanjem drugih jer su ‘nevjernici’. Kršćanima se ne čestitaju njihovi blagdani. Odrasta se u takvom ambijentu”, objasnio je aleksandrijski patrijarh, naglasivši kako je glavni problem snažan rast fundamentalizma koje potiče i podržava Muslimansko bratstvo.

Prema posljednjim statistikama, u Egiptu živi oko 300 tisuća pripadnika Koptske katoličke Crkve i oko 12 milijuna pripadnika Koptske pravoslavne Crkve, što čini 9-10 posto ukupnog stanovništva ove afričke države.

Obnova uništenih crkvi znak je nade za egipatske kršćane koji su posljednjih godina izloženi okrutnim progonima, no čija vjera unatoč strahu od smrti nije malaksala.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net